Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii cere comisiei speciale a CSM revocarea lui Lucian Netejoru de la șefia Inspecției Judiciare.
 
Lucian Netejoru
 
Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare de aproape 6 ani, începând din septembrie 2015.  În aceeași lună din 2018, lui Netejoru i-a expirat mandatul de 3 ani, dar a rămas în funcție interimar, în baza OUG 77/2018, emise special pentru el, la propunerea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader. Ordonanța a fost dată de Guvernul Dăncilă fără avizul CSM.
 
În baza aceluiași act normativ a rămas și Gheorghe Stan inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare, el ajungând apoi la șefia Secției speciale pentru anchetarea magistraților, iar de acolo, judecător la Curtea Constituțională, numit de PSD-ul condus de Liviu Dragnea.
 
În locul lui Stan a rămas Adina Florea, care acum, la sesizarea CSM, se află în ancheta Inspecției Judiciare conduse de Netejoru.

Propunerea „de analizare a revocării din funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare a domnului judecător Lucian Netejoru”, a fost decisă, marți, de Secția pentru procurori a CSM, la inițiativa procurorului Cristian Ban. Acesta a spus că s-ar fi așteptat ca Netejoru „să își dea demisia de onoare, însă acest lucru nu s-a întâmplat”.

Procurorul Cristian Ban a enumerat 5 „motive principale” pentru care s-ar impune revocarea lui Netejoru, spunând că principalul motiv rezultă din rapoartele de activitate, în special din ultimul raport, pentru anul 2020,

„Mi-am permis să fac o analiză mai aprofundată a ceea ce a însemnat activitatea Inspecţiei Judiciare în ultimii patru ani, din 2017 până în 2020, şi am constatat că în această perioadă au fost înaintate către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, de către Inspecţia Judiciară, un număr de 50 de acţiuni disciplinare. Dintre acestea, nu mai puţin de 18 au fost respinse şi zece au fost anulate de către Secţia pentru procurori în materie disciplinară, într-un procent de 90% fiind menţinute la Înalta Curte de Casație și Justiție. Din această statistică rezultă clar trendul descendent în ceea ce înseamnă activitatea aceste instituţii esenţiale pentru sistemul judiciar, care a culminat cu activitatea din anul 2020, când s-a ajuns la un record, din păcate istoric negativ, în ceea ce priveşte acţiunile admise de către Secţia pentru procurori. În anul 2020, o singură acţiune disciplinară a fost admisă, şase acţiuni disciplinare au fost respinse ca neîntemeiate, iar şapte au fost anulate pentru nerespectarea dispoziţiilor legale care guvernează activitatea de efectuare a cercetării disciplinare”, a susținut Cristian Ban.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version