Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

GREVĂ în Educație, a 8-a zi: Profesorii resping voucherele sociale transformate de Guvern în „prime” / ACTUALITATE: Ceferiștii protestează la Ministerul Educației și amenință că opresc trenurile de călători, de la 1 iulie /  POLITICĂ: Rotativa se amână sub pretextul grevei în Educație / Ciucă a anunțat că nu își mai depune mandatul de premier /

Breaking News:

Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, dar e de negăsit. Poliția l-a dat în urmărire

Fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat definitiv, joi, la 10 ani și 8 luni de închisoare, de Curtea de Apel București, care a amânat timp de mai bine de o jumătate de ani pronunțarea sentinței – ultima fiind în 29 aprilie. 

Poliția Română l-a dat în urmărire pe Oprescu, după ce nu l-a găsit acasă pentru a fi dus la penitenciar.

Tardiv: acesta a părăsit România în urmă cu 2 săptămâni, pe la vama Giurgiu, cu destinația Grecia – unde voia să fugă și Elena Udrea.

Astfel, Curtea de Apel București a mai lăsat un infractor să fugă de pușcărie; a refuzat să dispună interdicția cerută de DNA ca acesta să părăsească țara. Iar pentru a nu bate la ochi, i-a dublat pedeapsa – pe care acesta nu o va ispăși.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.

Alte condamnări:

 • Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane): 11 ani şi 6 luni închisoare, de la acesta fiind confiscate şi sumele de 12.053.249 lei şi 537.121 lei.
 • Cristian Stanca (fost şofer al lui Oprescu):  7 ani şi 2 luni
 • Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală): 6 ani şi 10 luni;
 • Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti): 7 ani;
 • Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale): 6 ani şi 6 luni
 • Albu Romeo: 6 ani
 • Ion Niţă: 7 ani şi 10 luni

Singura care a primit pedeapsă cu suspendare este Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti): 2 ani şi 10 luni.

Tărăgănare cu pretext: complet de divergenţă

Cele două judecătoare din completul de la CAB – Daniela Panioglu şi Alina Nadia Guluţanu – ar fi trebuit să dea sentința încă din aprilie 2021, însă cum nu ajuns la un acord, a fost cooptat un al treilea judecător prin formarea unui complet de divergenţă, iar dezbaterile în proces au fost reluate de la zero.

Ultimul termen al procesului a avut loc în octombrie 2021, iar de atunci au trecut 7 luni de când instanţa a tot amânat să dea o soluţie în dosarul lui Oprescu.

Prins în flagrant în timp ce primea șpagă la vila sa, în urmă cu 6 ani și 7 luni, fostul primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost condamnat în primă instanţă la 5 ani şi 4 luni de închisoare, pentru luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Pe 13 mai 2019 a dat sentința judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti. Ea a mai dispus confiscarea de la fostul primar a sumei de 695.871 de lei şi a menţinut măsura sechestrului asigurator asupra cotei indivize de 5/6 din imobilul din strada Popa Savu nr. 42, parter, Sectorul 1 Bucureşti, format din apartament patru camere şi dependinţe, cu o suprafaţă utilă de 172,34 mp, loc de parcare și boxă la demisol, până la suma de 1.264.531,8 lei.

Însă magistratul a ridicat sechestrul asigurător de pe casa din Ciolpani a fostului primar şi restituirea către acesta a peste 100.000 de lei şi a 9.500 de euro, sume confiscate la percheziţiile domiciliare.

Decizia a fost atacată atât de fostul primar, care a solicitat achitare, dar şi de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Alte condamnări date de Tribunalul Bucureşti:

 • Bogdan Popa (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare;
 • Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 3 ani şi 4 luni;
 • Florin Şupeală (fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 4 ani;
 • Claudiu Bengalici (administrator al unei societăţi comerciale) – 4 ani şi 4 luni;
 • Cristian Stanca (fostul şofer al lui Oprescu) – 7 ani şi 8 luni;
 • Ruxandra Avasiloae (fost director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti) – 2 ani şi 4 luni cu suspendare.
Infracțiuni

Potrivit DNA, în perioada 2013 – 2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Oprescu a fost trimis în judecată în 20 noiembrie 2015, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Sorin Oprescu a fost prins în flagrant în timp ce primea șpagă la locuința sa, fiind ridicat cu mascații și dus la audieri la DNA.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupţie.

Potrivit DNA, începând cu finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracţional organizat, constituit de directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipalităţii bucureştene.

„Iniţial, structura grupului era simplă şi perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituţiei publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influenţa necesară determinării câştigătorului unei proceduri de achiziţii publice, dar şi dreptul de a semna acordurile cadru şi contractele), conducători de societăţi private care doreau să execute lucrări, precum şi o sumă de apropiaţi ai liderului care să îl ajute, prin documente fictive şi societăţi fără activitate, să obţină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privaţi”, susţine DNA.

Ulterior, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eşalon de “secunzi” ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii.

„În acelaşi context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului pe inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, persoane obediente faţă de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit şi el la conducerea Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane şi a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”, menţionează DNA.

Conform procurorilor, Stanca a fost angajat şi promovat la ACCU la insistenţele primarului municipiului Bucureşti în vederea obţinerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Popa.

Procurorii arată că Sorin Oprescu, folosindu-se de atribuţiile de primar al municipiului Bucureşti, a impus funcţionarilor din cadrul ACCU şi Direcţia de Resurse Umane din subordinea sa angajarea lui Cristian Stanca, aprobând personal crearea unui post de referent în cadrul instituţiei şi, ulterior, transformarea acestui post într-unul de inspector de specialitate, cu încălcarea prevederilor legale, în folosul aceluiaşi inculpat.

DNA mai susţine că, în perioada 2013 – 2014, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi în legătură cu încheierea a două acorduri cadru, a pretins şi primit sume totalizând 2.798.941 lei de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), prin intermediul unor persoane şi firme controlate de el prin inculpaţii Albu Romeo şi Bengalici Claudiu, respectiv controlate de Niţă Ion, susţinând că prin influenţa pe care o are asupra lui Sorin Oprescu şi Mircea-Octavian Constantinescu îi va determina să vireze cu prioritate sumele necesare către instituţia respectivă pentru a se putea achita lucrările executate de societatea martorilor denunţători şi să fie de acord cu executarea lucrărilor pentru beneficiarul CCPBPB, aflat în subordinea lui, de către societatea denunţătoare.

În perioada mai – august 2015, în acelaşi context, Bogdan Cornel Popa, în calitate de director al ACCU, împreună cu inculpatul Cristian Stanca, a pretins de la aceiaşi martori denunţători, prin intermediari, suma de 60.000 de euro, ca mită pentru Sorin Oprescu, mai susţin anchetatorii.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuinţa sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa. Anchetatorii au constatat flagrantul.

14 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv