Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) s-a dovedit blândă cu senator ALDE de Brăila, Mihai Ruse, pe care l-a condamnat definitiv tot cu suspendare, în al doilea dosar,  la numai un an de la sentința pronunțată în primul.

În primul dosar, senatorul a fost condamnat la doar 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese şi fals intelectual, fapte comise în perioada când a fost primar în comuna Măxineni (1996 – 2012). Mai precis, Ruse s-a împroprietărit ilegal cu 35 de hectare teren agricol de la fostul IAS Măxineni şi a luat în arendă 40 de hectare de la primărie, pentru care nu a achitat redevenţa. El şi-a  asigurat foloase patrimoniale din subvenţii obținute de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Brăila.

Nici nu primise sentința în dosar, că Mihai Ruse a fost prins beat mort de poliţiştii rutieri, în 29 octombrie 2016. I-au pus fiola, iar rezultatul: o alcoolemie de 0,43 mg/l alcool pur în aerul respirat.

Polițiștii i-au cerut primarului să asigure maşina şi meargă cu ei la postul de poliţie din comună, urmând să se deplaseze la spitalul din Brăila pentru a i se preleva probe biologice. Mihai Ruse s-a prefăcut că asigură maşina, însă a demarat în viteză şi s-a ascuns în curtea casei sale, de unde nu a mai vrut să iasă.

Pentru aceste ”performanțe”, Călin Popescu Tăriceanul, liderul ALDE, l-a pus pe lista de candidați la parlamentare, iar în decembrie 2016 Ruse a fost ales senator, ca să obțină imunitate. 

Acum, judecătorii de la Instanţa supremă l-au condamnat pe senator la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, apoi i-au contopit pedepsele la 1 an, 3 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare. Decizia nu este însă definitivă.

Instanţa a mai stabilit ca senatorul să stea 3 ani sub supraveghere, perioadă în care este obligat să frecventeze un program de reintegrare socială şi să efectueze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 60 de zile la Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 5 Bucureşti.

Senatorul Mihai Ruse a fost de acord cu această condamnare, el încheind în acest sens cu procurorii de la Parchetul General un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version