Achitat în primă instanță într-un dosar de corupție, Toni Greblă așteaptă și el sentința definitivă de la un complet de 5 judecători al ÎCCJ – astfel că este deopotrivă interesat direct de această decizie a CCR!

Schimbare de macaz pe ultima sută de metri, în cazul susținerii la CCR a schimbării Completului de 5 judecători de la ÎCCJ care va da sentința definitivă în dosarul lui Liviu Dragnea: ministrul Justiției, Tudorel Toader, l-a trimis pe penalul Toni Greblă să pledeze în favoarea șefului său de partid.

Cristina Tarcea președintele ÎCCJ își susține punctul de vedere în fața CCR Toni Greblă așteaptă să i vină rândul

Ședința a început la ora 10.00, iar după explunerea pledoariilor de către cele două părți, Curtea a rămas în pronunțare.

UPDATE: Cristina Tarcea a arătat, în punctul său de vedere exprimat în fața CCR, că nimeni nu a putut să arate în punctele de vedere transmise Curții Constituționale în ce constă blocajul instituțional. 

“Camera Deputaților nu spune nimic despre un blocaj instituțional, iar Senatul spune că a existat de patru ani un blocaj la nivelul ICCJ și o să verific dacă există un blocaj de patru ani privind completele de judecată. Senatul nu spune însă nimic privind un blocaj instituțional. (…) Prin urmare îmi este greu să constat un blocaj instituțional”, a declarat Tarcea.

“Și dacă tot vorbim de perioada de patru ani, nu vi se pare ciudat că doar anul acesta, în septembrie, nu functionează legal completele de cinci judecatori?”, a mai spus președintele ICCJ.

“Trebuie să mărturisesc faptul că Înalta Curte se află într-o situaţie inedită – şi anume de a explica de ce a aplicat în litera şi spiritul ei legea”, a arătat Cristina Tarcea.

Şefa Instanţei Supreme a arătat că, deşi nu a făcut niciun fel de referire cu privire la calitatea procesuală a titularului contestaţiei, “pare puţin ciudat că, în condiţiile în care se invocă un blocaj între cele două autorităţi, o altă autoritate face această sesizare”.

La rândul său, Toni Greblă, a cerut CCR să constate existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlamentul României şi ÎCCJ, deoarece aceasta din urmă, “refuzând să aplice legea în ceea ce priveşte compunerea completurilor de judecată din cinci judecători prin tragere la sorţi, a înfrânt astfel voinţa Parlamentului, care este unica legiuitoare a ţării”.

”Odată ce veţi fi soluţionat acest conflict juridic de natură constituţională, pe practica constituţională constantă a CCR, urmează, de asemenea, să vă pronunţaţi asupra modului în care efectele acestui conflict, respectiv a compunerii completurilor de cinci judecători în alt mod decât cel prevăzut expres de lege, să găsiţi modalitatea în care efectele acestei nerespectări a legii pot să fie îndreptate, pentru că, citând din considerentele unei decizii a CCR, CCR nu stabileşte numai în abstract faptul că există un conflict juridic de natură constituţională şi extinde analiza acestui conflict şi asupra efectelor produse în perioada în care acest conflict juridic de natură constituţională a fiinţat, tocmai pentru a repara unele dintre efectele produse ca urmare a refuzului de a aplica prevederi legale care sunt de natură constituţională, în sensul în care compunerea completurilor de judecată este prevăzută de Constituţie ca putând fi făcută numai prin lege organică şi de niciun alt organ administrativ sau de altă natură din ţară”, a precizat Toni Greblă.

Faţă de aceste motive, a adăugat şeful SGG, urmează ca CCR “să soluţioneze şi acest conflict juridic de natură constituţională între două puteri ale statului, respectiv Parlamentul şi ICCJ”.

Dăncilă a depus sesizarea scrisă de Toader

Sesizarea a fost depusă în 2 octombrie la CCR, de către premierul Viorica Dăncilă, pe un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă. 

Documentul a fost întocmit chiar de Tudorel Toader, care i-a dat în mod public această soluție condamnatului penal Liviu Dragnea, care s-a plâns de Completul de 5 judecători la care a ajuns dosarul său. 
 
Tot Tudorel Toader a pledat în fața CCR pentru anularea dosarului penal deschis de DNA pe modul de adoptare a OUG 13 – de data aceea Tăriceanu fiind cel care a depus sesizarea, invocând “oportunitatea” Guvernului Grindeanu!
Tudorel s-a sucit și n-a mai vrut să meargă la CCR, după ce a scăpat “porumbelul”
 
Marți după-amiază, ministrul Justiției s-a dus la Liviu Dragnea la Parlament, să stabilească ultimele detalii.
 
Asaltat de jurnaliști cu întrebări, Toader a declarat, la ieșirea din biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților: „Am avut o scurtă întrevedere, mâine se va judeca la CCR acel conflict de natură constituțional. Asta a fost principala temă a discuției. (…) Azi vorbim despre procedură, cine va merge din partea guvernului la CCR să susțină sesizarea și eventual dacă sunt elemente noi față de cele conținute în sesizare. Decizia CCR, indiferent de dezlegarea ce va fi dată, va fi ca toate celelalte obligatorie de la momentul publicării în Monitorul Oficial”. 
 
Întrebat dacă i se pare normal, ca ministru al Justiției, să procedeze în acest fel pentru un om direct interesat în acest caz – Dragnea fiind condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul “Bombonica”, Toader a replicat:
 
”Eu nu m-am întâlnit cu un justițiabil, ci cu al treilea om în statul român!”.
 
sursă foto ampressro
Greblă, acuzat de trafic de influență, grup infracțional organizat, fals în declarații
 
După această declarație scandaloasă, Toader a decis că este mai bine să facă un pas în spate, astfel că l-a trimis să pledeze la CCR în locul lui pe Toni Greblă, fost judecător constituțional, însă pentru doar câteva luni, deoarece a fost silit să demisioneze după punerea sub acuzare, de către procurorii DNA, într-un dosar de corupție.
 
Greblă este acuzat de procurorii DNA de comiterea a:
  • 3 infracțiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată
  • efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia (ferma de struți etc.)
  • constituirea unui grup infracţional organizat
  • fals în declaraţii, în formă continuată (13 acte materiale).
Achitat în primă instanță – Completul de 3 judecători – în luna mai anula cesta, Toni Greblă așteaptă și el sentința definitivă de la un complet de 5 judecători al ÎCCJ. Astfel, el este deopotrivă interesat de această decizie a CCR!
 
Pe 24 septembrie, deși nu are o sentință definitivă, Greblă a fost numit de premierul Viorica Dăncilă în funcția secretar general al Guvernului, într-o evidentă mișcare de intimidare a judecătorilor. 
Toni Greblă a fost numit secretar general al Guvernului, deși n-are o sentință definitivă în dosarul de corupție

Motivarea sentinței nu a fost însă redactată nici până în prezent de Completul de 3 judecători de la ÎCCJ, la fel ca în cazul dosarelor lui Victor Ponta, Călin Popescu Tăriceanu – achitați și ei tot în luna mai, la prima instanță – și a lui Darius Vâlcov – condamnat la 8 ani de închisoare în luna februarie, deci de 9 luni, în condițiile în care legea prevede clar termenul de 30 de zile pentru motivare.

Judecătorii invocă volumul mare de dosare, iar Inspecția Judiciară închide ochii. În schimb, Inspecția Judiciară s-a autosesizat după ce președintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, a declarat în iulie, într-un interviu, că le-a cerut judecătorilor să redacteze în perioada vacanței de vară toate motivările restante, pentru a ajunge la zi cu acestea.

Iată însă că nu s-a întâmplat așa – spre deoasebire de dosarul lui Liviu Dragnea, a cărei motivare a fost publicată în 14 septembrie, el fiind condamnat în 21 iunie. 

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version