Procurorii DNA au descins, marți dimineață, la Ministerul Finanțelor, unde au sigilat biroul secretarului general adjunct Ioan-Cristian Purice, care fusese detașat de la ANAF – unde era inspector clasa I grad profesional asistent la Direcţia Generală de Integritate -, în martie anul acesta, de premierul de atunci Nicolae Ciucă.

Actualul prim-ministru Marcel Ciolacu i-a prelungit însă detașarea lui Purice, cu 6 luni, din septembrie 2023 până în martie 2024.

Potrivit celei mai recente declarații de avere, depuse în vara lui 2023 pentru veniturile din 2022, Purice deține 21 de terenuri  în Oradea și Paleu, dintre care 17 cumpărate în ultimii doi ani, în suprafață de peste 18.000 de metri pătrați.

În 2017, când el era vicepreședinte ANAF (DGAF) și director de cabinet, avea doar 3 terenuri în Oradea, (circa 6.000 mp) și un credit la OTP Bank, în valoare de 200.000 de lei, luat pe o perioadă de 30 de ani.

Patru ani mai tarziu, când devenise inspector în cadrul Direcției Generale de Integritate, detașat la Ministerul Agriculturii, Purice avea 4 terenuri (cele 3 anterioare plus unul moștenit) și mai obținuse un al doilea credit de la OTP Bank, de circa 400.000 de lei pe 20 de ani. 

Purice mai notează în declarația de avere că a obținut în 2022 venituri de peste 138.000 de lei, respectiv de 11.000 de lei lunar. Ca secretar general adjunct în Ministerul Finanțelor, el a câștigat 86.825de  lei, iar ca director de Cabinet la Ministerul Agriculturii, suma de 51.796 de lei. Purice a mai obținut, din chirii, 70.000 de lei.

Download (PDF, Unknown)

Ministerul Finanțelor a transmis următorul comunicat:

„În legătură cu informațiile apărute în mass-media despre perchezițiile procurorilor Direcției Naționale Anticorupție la sediul Ministerului Finanțelor, facem următoarele precizări:

Ministerul de Finanțe își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției.

Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație.

În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale.

Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version