Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a declanșat, luni, procedura de numire a procurorului general și a procurorilor-șefi ai Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Aceste funcții sunt ocupate, în prezent, în mod interimar, după ce mandatele de 3 ani ale procurorului general, Augustin Lazăr, și a șefului DIICOT, Daniel Horodniceanu, au expirat în luna aprilie anul acesta, iar șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost revocată de președintele Klaus Iohannis pe 9 iulie 2018, în urma unei decizii a CCR, la solicitarea fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a anunțat încă de săptămâna trecută, în prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului, calendarul numirii procurorilor-șefi ai marilor parchete.

“Pe data de 2 decembrie, Ministerul Justiției va lansa această procedură de selecție în primă fază pentru funcția de procuror general, procuror șef DNA și procuror șef DIICOT”, a anunțat Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă.

Întrebat dacă actualii șefi ainterimari i DNA, Călin Nistor, și Parchetului General Bogdan Licu, ar fi favoriți pentru aceste funcții, Predoiu a răspuns: “Dezmint categoric orice rezultat prestabilit. Invit pe toată lumea să participe la concurs, există toata disponiblitatea Ministerului Justiției să selectam cei mai buni oameni”.

Întrebat cât de importante vor fi criteriile de integritate, inclusiv acadamică, Predoiu a spus:  ”Așa cum a menționat și președintele Klaus Iohannis în dezbaterea sa cu jurnaliștii, criteriile sunt experiență, profesionalism și integritate. Acestea sunt premise de la care plecăm”.

Ministrul Justiției a mai precizat că, la scurt timp, va lansa și  procedura pentru celelalte funcții de conducere, pentru care Ministerul Justiției formulează propuneri.

Calendar

Prima etapă a procesului e depunerea dosarului de candidatură, urmată de susținerea interviului, care va consta în:

  • sustinerea proiectului privind exercitarea atributiilor specifice functiei de conducere pentru care participa la selectie;
  • verificarea aptitudinilor manageriale si de comunicare;
  • evaluarea pozitiei candidatului in raport cu valorile profesiei si a functiei pentru care candideaza ( integritate, responsabilitate si raspundere);

Audierea candidaților va fi transmisă în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justitiei.

Comisia de selecție este formată din:

  • ministrul Justiției (președintele comisiei),
  • secretari de stat ai Ministerului Justitiei;
  • un procuror desemnat de Sectia de procurori a CSM,
  • un reprezentant al Institutului National al Magistraturii (desemnat de directorul institutului),
  • un specialist in management, organizare institutionala si comunicare (desemnat de Academia de Studii Economice – Facultatea de management),
  • un psiholog (desemnat dintre psihologii CSM),
  • un consilier al ministrului justitiei.

Celecția candidaților pentru șefia marilor parchete, conduse acum de interimari, se face pe actuala legislație, deși mai multe asociații de magistați au cerut ministrului Predoiu să nu declanșeze procedura de concurs până când legislația nu va fi amendată conform recomandărilor partenerilor instituționali (Comisia Europeană și Comisia de la Veneția).

Rezultatele selectiei se vor afisa la sediul Ministerului Justitiei si se vor publica pe pagina de internet pe 21 ianuarie 2020.

Propunerile ministrului justitiei vor fi inaintate apoi CSM pentru avizul consultativ, după care vor fi trimise președintelui Iohannis pentru numirea în funcțiile de conducere.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version