Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spulberă orice speranță a celor care așteptau de la PNL desființarea Secției speciale de anchetarea magistraților, aprobată în Parlament de PSD-ALDE cu sprijinul UDMR și operaționalizată de fostul ministru Tudorel Toader, pus de Tăriceanu – care l-a instalat, de altfel, și pe Predoiu în 2008, care a fost menținut apoi de premierii Emil Boc și Mihai Răzvan Ungureanu.

”Guvernul nu își poate asuma o desființare peste noapte a Secției Speciale, e nevoie de o dezbatere mai largă în sistemul judiciar și de consens politic”, a anunțat, sec, Predoiu, joi, într-o conferință de presă. 

Argumentul ministrului Justiției din Guvernul Orban împotriva desființării Secției Speciale printr-o ordonanță de urgență (OUG) este că ar produce ”efecte colaterale”.

”Discuția despre desființarea Secției Speciale va începe în Parlament, anul viitor. Nu există în acest moment premisele unor discuții”, a arătat Predoiu.

În acest fel, PNL aruncă, practic, la coș rapoartele GRECO și MCV, precum și solicitarea Comisiei de la Veneția, privind deființarea Secției speciale (SIIJ).

DOCUMENT. Raportul MCV 2019: Secția specială, instrument de presiune politică

Predoiu a precizat că, până acum, nu a ”interacționat” cu Secția specială și nici nu a cerut o statistică a dosarelor deschise, pentru a nu se considera că face o ”presiune”.

„Subiectul SIIJ îl discut acum cu CSM. Sunt nemulțumit de SIIJ pentru că am avut raportul de țară și activitatea de până acum. A deschis un dosar unui demnitar care avea imunitate europeană”, a mai spus Predoiu, referindu-se la Frans Timmermans.

Cătălin Predoiu a asigurat că, dacă va fi pusă pe ordinea de zi a CSM numirea Adinei Florea la conducerea Secției speciale, „categoric” votul său va fi împotrivă. 

PNL a ascultat de ALDE, nu de USR

Amintim că USR a condiționat acordarea votului de învestitură în Parlament pentru Guvernul Orban de desființarea Secției Speciale.

Tăriceanu (ALDE) a spus franc că susține Guvernul Orban numai dacă menține Secția Specială.

Iată că Guvernul Orban transmite un mesaj clar că nu vrea desființarea SIIJ.

Aceasta, în ciuda faptului că până și fostul ministru PSD al Justiției, Ana Birchall – care a împiedicat preluarea șefiei acestei secții de către Adina Florea – arătase cât de nociv este acest organism inventat de binomul Iordache-Dragnea pentru a-i ține în lesă pe judecători și procurori:

Birchall: Secția specială reține tot dosarul în cazul plângerilor depuse de către cei cercetați – inclusiv pentru omor, viol, proxenetism, crimă organizată
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version