Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov anunță trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Vasile Andreaș, primarul localității Sâmbăta de Sus, din județul Brașov.

Andreaș este acuzat de comiterea a două infracțiuni de conflict de interese și de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată.

Alături de Andreaș au fost trimiși în judecată Ciprian Nicolae Antinie și Andreea Antinie, administratorii SC Antada Com SRL, Elena Andreaș, administrator al SC Florirex SRL, Adriana Simona Folea, contabil în cadrul Primăriei Sâmbăta de Sus, dar și companiile SC Florirex SRL și SC Antada Com SRL, ambele ca persoane juridice.

Adriana Simona Folea este acuzată de comiterea a două infracțiuni de uz de fals, în formă continuată, și de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, în formă continuată.

Elena Andreaș, Andreea Antinie și Ciprian Nicolae Antinie sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de uz de fals, în formă continuată, și complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

SC Florirex SRL și SC Antada Com SRL sunt acuzate de comiterea infracțiunilor de uz de fals, în formă continuată, și complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

Conform procurorilor DNA, “în perioada 2008-2013, inculpatul Andreaș Vasile, în calitate de primar al localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov, cu încălcarea prevederilor legale, și-a exercitat defectuos atribuțiile de serviciu, în scopul de a obține foloase necuvenite pentru membrii familiei sale, inculpații Andreaș Elena, Antinie Andreea, Antinie Ciprian, administratori și asociați în cadrul inculpatelor SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL.

Concret, edilul nu a luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți inculpate pentru clădirile deținute pe raza localității Sâmbăta de Sus, jud. Brașov. Mai mult, inculpatul Andreaș Vasile a dat dispoziții funcționarilor din aparatul de specialitate al primăriei care aveau ca sarcină de serviciu urmărirea și încasarea veniturilor la bugetul local să acționeze în sens contrar, respectiv să nu urmărească debitele restante, să nu le preia în programul informatic și să calculeze impozitul pe clădiri datorat de cele două societăți începând cu anul 2011 potrivit unor înscrisuri false.

În demersurile sale infracționale, un aport deosebit l-a avut inculpata Folea Adriana Simona, în calitate de persoană însărcinată cu urmărirea și calcularea impozitelor și taxelor locale care, prin calcularea frauduloasă, în baza unor înscrisuri false, a impozitelor datorate, a urmărit și obținut pentru societățile comerciale susmenționate și persoanele care le administrează foloase necuvenite în sumă de 1.378.105 lei.

Documentele false în baza cărora au fost calculate obligațiile fiscale ale SC Florirex SRL și SC Antada COM SRL i-au fost puse la dispoziție inculpatei de către Andreaș Elena, Antinie Andreea și Antinie Ciprian Nicolae.

De asemenea, în cursul anului 2011, inculpatul Andreaș Vasile folosindu-se de funcția deținută, cu încălcarea interdicțiilor legale, a încheiat, cu o altă societate comercială, administrată de fiica sa, inculpata Antinie Andreea, două contracte de achiziții obiecte de mobilier în valoare totală de 48.000 lei, obținându-se în acest fel foloase materiale pentru aceasta din urmă constând în valoarea bunurilor decontate, în parte nelivrate.

Primăria comunei Sâmbăta de Sus s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.378.105 lei.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților”.

Dosarul va fi judecat de magistrații de la Tribunalul Brașov.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version