Judecarea procesului Revoluției din Decembrie 1989 a fost amânată din nou la ÎCCJ, de data aceasta magistrații acordând un termen mai strâns, de doar o lună și o săptămână, respectiv 27 martie.

Termenul anterior, când ar fi trebuit să înceapă judecarea, a avut loc în urmă cu 3 luni, pe 29 noiembrie 2019.

VIDEO. Bătaie de joc la ÎCCJ: Sute de martori la coadă în Dosarul Revoluției, termen amânat 3 luni

Între timp, 30 de persoane au murit. Judecătoarea Florentina Dragomir, desemnată să se ocupe de acest caz, a constatat decesele acestora între cele două termene ale procesului. Este vorba atât despre părți civile, cât și părți vătămate.

Vineri s-a făcut apelul părților timp de 3 ore. Oamenii nu au mai fost ținuți în picioare, ci li s-au adus bănci pe care să se așeze în holul ÎCCJ.

Au venit peste 200 de persoane, părți civile în proces – atât participanţi la Revoluţie, cât şi familii ale celor morţi în decembrie 1989 – din totalul celor aproape 5.000 citate.

În curtea instanței au fost prezente două mașini SMURD și o ambulanță, pregătite să acorde îngrijiri medicale, în caz de nevoie.

Potrivit procedurii, instanța trebuie să citeze urmașii, pentru a-i întreba dacă vor să înlocuiască rudele în proces și să ceară despăgubiri, acesta fiind și unul dintre motivele de amânare. Un alt motiv a fost legat de cererile unor avocați din oficiu de a studia dosarul. Încă o oră au durat discuțiile pentru stabilirea unui nou termen.

”Având în vedere lipsa de procedură, dispunem identificarea urmașilor, prin intermediul poliției și primăriilor. Părțile civile și persoanele vătămate prezente azi – personal nu vor mai fi citate, nici părțile civile care au solicitat judecata în lipsă pentru că au avocat din oficiu”, a precizat în sală judecătoarea Înaltei Curți.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și fostul comandant al Aviației Militare, Iosif Rus, judecați în proces, au fost absenți.

Acuzațiile procurorilor militari

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc..

În acest context, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.

Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct prin apariţiile televizate şi emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului, şi ar fi participat la dezinformarea şi diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceauşescu şi ar fi acceptat şi asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcţii de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviaţiei Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22/23.12.1989, fără drept şi în deplină cunoştinţă de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internaţional Otopeni şi ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari şi 8 civili), precum şi la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparţinând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis şi alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunţate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version