Procurorii DNA Constanța au demisionat în bloc, în semn de protest, revoltați de faptul că șeful Direcției Naționale Anticorupție, Marius Voineag, l-a delegat la conducerea serviciului teritorial Constanța pe procurorul Mihai Stanciu (36 de ani), fost șef al Parchetului Judecătoriei Constanța.

Marius Voineag

Concret, cinci procurorii ai DNA Constanța au solicitat încetarea activității, începând cu data de 7 mai, iar al șaselea se pensionează.

„În data de 27.02.2024, 5 procurori din 7, au trimis cereri către secția de procurori din cadrul CSM de încetare a activității în cadrul DNA, ST Constanța începând cu data de 07.05.2024”, a transmis noul procuror-șef al DNA Constanța, Mihai Stanciu.

Anterior, procurorii DNA Constanța au reclamat Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) că nu au fost consultați de procurorul-șef Marius Voineag, așa cum prevede Legea 303/2022, înainte ca acesta să delege un procuror din alt parchet pentru conducerea serviciului teritorial începând cu 6 februarie.

 Conform art. 179. alin. 1 din Legea nr. 303/2022,  „pot fi delegaţi în funcţii de conducere judecătorii sau procurorii care funcţionează la instanţa sau parchetul unde este vacantă funcţia de conducere”.

„Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanța, având prioritate la delegare, conform legii, nu cunoaștem să ni se fi solicitat acordul”, au reclamat protestatarii.

Stanciu i-a luat locul lui Bodean, care i-a trimis în judecată pe baronii PSD Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre

Stanciu îi ia locul procurorului-șef Andrei Bodean (44 de ani), care a condus DNA Constanța începând din 2018. Potrivit G4Media, Bodean este recunoscut pentru trimiterea în judecată, în 2014, a lui Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre, alți primari și șefi de instituții și anchetarea în prezent, printre alții, a lui ÎPS Teodosie și a primarului Constanței, Vergil Chițac (PNL).

Bodean a participat la protestele magistraților împotriva mutilării legilor justiției și a candidat la șefia DNA în 2018, în procedura deschisă de fostul ministru al Justiției Tudorel Toader. Bodean a fost anchetat de Secția Specială pentru cercetare abuzivă, ulterior dosarele fiind clasate.

G4Media mai scrie că tatăl lui Mihai Stanciu, judecătorul Nicolae Stanciu, a condus Curtea de Apel Constanța și a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă, luare de mită şi fals în declaraţii, împreună cu Vasile Costea, patronul unei firme de casă din regimul Mazăre. Procurorii l-au acuzat pe magistrat că ar fi primit șpagă mobilă, în 2012, în schimbul intervenției pe lângă magistrații care instrumentau dosarele societății omului de afaceri. Ambii au fost achitați definitiv.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version