Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, deplânge soarta hoţilor găinari şi a altor infractori pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani. Şi nu este pentru prima dată.

tiberiu-nitu-600x384

Până acum,infractorii “găinari” scăpau de “braţul lung al legii” deoarece dosarele lor puteau fi soluţionate prin renunţarea la urmărirea penală. Şi, evident, recidivau. Altfel nu se explică de ce numai anul trecut au fost “soluţionate” în acest fel peste 134.000 de dosare penale, de către procurorii Parchetului General.

În urmă cu câteva zile, Curtea Constituţională a decis că dispozițiilor din codul de procedură penală referitoare la renunțarea la urmărirea penală (Art. 318) trebuie să fie finalizate cu rechizitorii și trimise în fața judecătorilor.

Niţu  susține că aceasta presupune cheltuieli suplimentare de la bugetul de stat. El nu ia nici măcar o clipă în calcul recuperarea prejudiciilor de la cei condamnaţi sau pedepsiţi cu amenzi penale.

“Potrivit dispozițiilor art. 318 alin. 1 din Codul de procedură penală, renunțarea la urmărirea penală se putea aplica în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau pedeapsa închisorii de cel mult 7 ani. Sigur, această soluție putea fi adoptată dacă se întruneau mai multe criterii. Am să vă dau un exemplu: furtul de produse alimentare dintr-un magazin. Dacă suspectul nu mai comisese o astfel de faptă, dacă partea vătămată nu solicita trimiterea în judecată, iar prejudiciul era recuperat, procurorul putea adopta soluția de renunțare la urmărire penală“, a declarat, sâmbătă, pentru Agerpres, Tiberiu Nițu.

Procurorul general nu a luat însă în calcul că acel hoţ va intra în alt magazin şi va fura până când va fi din nou prins şi, eventual, va scăpa dacă prejudiciul va fi recuperat.

“În actualul context, dosare de acest gen vor fi finalizate cu rechizitoriu și vor ajunge în fața judecătorului, ceea ce va însemna cheltuieli suplimentare, suportate de la bugetul de stat: avocați din oficiu, cheltuieli cu citarea, eventual expertize în anumite cauze”, a explicat Niţu.

Parchetul General cauză soluţii de renunțare la urmărire penală

El a arătat că va aştepta motivarea deciziei de neconstituţionalitate a CCR, care este obligatorie și pe care procurorii o vor respecta întocmai.

“După aceea, vom acționa pentru identificarea măsurilor de natură să diminueze efectele asupra activității de urmărire penală și vom face propuneri în sensul punerii în acord a dispozițiilor Codului de procedură penală cu decizia Curții Constituționale. Este prematur să spunem despre ce propuneri va fi vorba, pentru că trebuie să vedem motivarea deciziei. Este adevărat însă că mulți colegi se gândesc deja la acest lucru și unii au avansat varianta de a se putea da în continuare soluția de renunțare la urmărire penală, dar ea să fie supusă direct controlului unei instanțe de judecată. Până acum, soluția de renunțare penală era supusă controlului judecătorului doar la plângerea unei părți”, a explicat el.

“Funcționează în foarte multe țări europene”

Tiberiu Nițu a precizat că renunțarea la urmărirea penală bazată pe principiul oportunității este o instituție care funcționează în foarte multe țări europene și care a fost introdusă doar de doi ani în România.

“Din acest motiv, la nivelul MP, am monitorizat aplicarea acestei dispoziții procesual penale în faza de urmărire penală. Analiza având ca obiect soluțiile de renunțare la urmărirea penală dispuse de către unitățile de parchet în anul 2014 a evidențiat atât aspecte pozitive cât și o serie de deficiențe constate în urma aplicării prevederilor noii instituții de drept procesual penal. Aceeași analiză a evidențiat și o serie de măsuri care se impuneau pentru remedierea acestor deficiențe. În acest scop s-a întocmit Nota de îndrumare privind evaluarea criteriilor de oportunitate folosite în motivarea soluțiilor de renunțare la urmărirea penală, ce a fost diseminată tuturor procurorilor. De asemenea, tot în sensul măsurilor pentru remedierea deficiențelor, au fost infirmate soluții de renunțare la urmărirea penală”, a adăugat procurorul general.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version