Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Ciolacu îi transmite din Qatar lui Cîrstoiu: „Să răspundă la toate acuzațiile. Eu nu i-am cerut lămuriri, dânsul trebuie să se explice bucureștenilor” /JUSTIȚIE: Fost director alTermocentralei Rovinari, trimis în judecată pentru luare de mită / ANM: Vreme ploioasă, temperaturile scad brusc cu până la 15 grade / 

Breaking News:

Promovat de Iohannis, plagiatorul Licu va fi instalat de PSD judecător la CCR în locul lui Dorneanu

UPDATE: Licu a declarat, la audiere, că nu a plagiat: „Nu am fost pregătit suficient pentru a întocmi o lucrare de înaltă calitate ştiinţifică, acea lucrare de doctorat, şi de aceea am renunţat, am intentat un proces în justiţie să renunţ la titlu, ca o recunoaştere a faptului că, privind retrospectiv, într-adevăr am considerat că nu se ridică la nivelul cel mai înalt pentru un asemenea titlu ştiinţific, dar de la faptul că am făcut anumite erori, de la faptul că poate am făcut-o în grabă, de la faptul că, repet, nu a întrunit cele mai înalte exigenţe ştiinţifice până la faptul că am plagiat, adică că am furat, este cale lungă şi nu este nimic adevărat”.

Acuzat că și-a plagiat teza de doctorat – la care a renunțat pentru a scăpa de „tinichea” -, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general Gabriela Scutea, este audiat miercuri la comisia Juridică a Camerei Deputaților, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională a României (CCR).

Promovat de președintele Klaus Iohannis, Licu este propus, de PSD, judecător la CCR în locul lui Valer Dorneanu, căruia îi expiră pe 10 iunie mandatul de 9 ani.

Licu a obținut în instanța de judecată dreptul de a renunța la titlul de doctor, obținut cu o teză coordonată de Gabriel Oprea, despre care jurnalista Emilia Șercan a scris că este plagiată. Jumătate din lucrarea de doctorat a lui Licu, de 445 de pagini, ar fi fost plagiată. Circa 20 de pagini din lucrare ar fi fost copiate dintr-o lucrare a judecătorului Cristi Danileț.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe președintele Klaus Iohannis să îl numească pe Licu, în martie 2020, adjunct al Gabrielei Scutea – care nși ea a primit aviz negativ din partea CSM.

Propunerea a fost făcută de ministrul Justiției,  Cătălin Predoiu, care l-a lăudat pe Licu pentru „atitudinea exemplară” față de dosarele istorice ale Ministerului Public, cum ar fi Dosarul „Revoluției”.

În ciuda avizului negativ al CSM, Predoiu îl susține pe Licu: „A avut o atitudine exemplară”
Iohannis a ignorat avizul negativ al CSM și l-a numit pe plagiatorul Licu prim-adjunct al procurorului general

Asociația procurorilor, AMASP, i-a solicitat președintelui Iohannis să nu îl numească pe Bogdan Licu în funcție, după ce aceasta a admis, la finalul interviului de la CSM, că a fost membru al masoneriei până în august 2012.

Asociația a arătat că Licu „nu mai îndeplinește criteriul de bună reputație” și că „având în vedere suspiciunile de plagiat și recunoașterea nonșalantă a comiterii unei infracțiuni, chiar dacă a intervenit prescripția răspunderii penale, considerăm că funcția pentru care candidează este incompatibilă cu acțiunile concrete ale domnului procuror”.

„Domnul procuror Bogdan Licu s-a autodenunțat că între anii 2008 și 2012 a comis 4 infracțiuni de fals in declarații, deși răspunderea penală este prescrisă la această dată, dumnealui nu se mai bucură de buna reputație cerută de o funcție de acest nivel în Ministerul Public”, a acuzat AMASP.

Bogdan Licu a studiat dreptul la Universitatea Spiru Haret din București (1991 – 1995) cu diploma eliberată de Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Ministerului Public. Ulterior, el a urmat cursuri la Colegiul Naţional de Apărare și la Colegiul Superior de Siguranţă Naţională.

Candidații Opoziției, nicio șansă la CCR

Candidații Opoziției pentru funcția de judecător la CCR în locul lui Valer Dorneanu vor fi și ei audiați, miercuri, dar nu au nicio șansă în fața PSD, al cărui candidat Licu va avea și voturile PNL și UDMR, din marea coaliție aflată la guvernare.

Propunerea USR este judecătorul Cristi Danileț, cunoscut în spațiul public pentru protestele față de modificarea Legilor Justiției în timpul guvernării PSD-Dragnea, dar și pentru manualul său de educație juridică pentru elevi.

Danileț a fost exclus din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM, pentru două clipuri publicate pe TikTok, în care arată cum face karate și cum tunde un gard viu. Magistratul a făcut recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a menținut însă decizia. 

Amintim că Danileţ a contestat în instanţă decizia CSM prin care a fost exclus din magistratură, însă procesele trenează de mai multe luni. 

O nouă amânare a judecării contestației lui Danileț la excluderea sa din magistratură
72 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv