Condamnaţii vor trebui să facă dovada specializării lor în domeniul în care doresc să scrie lucrări ştiinţifice, prevede una dintre condițiile impuse de Inspecţia Judiciară în Raportul privind cărțile scrise de deținuți şi adoptat, joi, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

csm, consiliul superior al magistraturii

Pe baza acestor propuneri, Ministerului Justiției va elabora în cel mai scurt timp proiectul de modificare a legii prin care deținuții beneficiau de o pedeapsă mai mică dacă scriau cărţi cu caracter ştiinţific.

Condiţiile îi vor avantaja însă pe unii puşcăriaşi de lux, cum este Dan Voiculescu, profesor universitar la ASE.

Iată care sunt condiţiile Inspecţiei Judiciare:

  • includerea în regulamentul de aplicare a Legii 254 a definiției sintagmei “lucrare științifică” folosită de legiuitor în art. 96 al. 1 lit. f) din Legea 254/2013, a reglementării procedurii de elaborare a lucrărilor științifice, a criteriilor de acordare a zilelor de câștig, precum și a procedurii de acordare a acestor drepturi
  • elaborarea de lucrări științifice doar în domeniile în care sunt organizate studii universitare, dovada specializării în domeniul în care dorește să elaboreze lucrări științifice şi indicarea de către aceasta a tipului de lucrare științifică pe care dorește să o scrie: tratate, rapoarte de cercetare, studii, articole, comunicări științifice etc.
  • recomandarea scrisă privind relevanța tematicii în domeniul ales din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar din specialitatea din care urmează să fie elaborată lucrarea, cu semnătura olografă a acestora, confirmată de Universitatea de care aparțin, precum și bibliografia ce urmează să fie consultată și complexitatea lucrării
  • angajamentul persoanei solicitante ca la elaborarea lucrării științifice să respecte normele de bună conduită în cercetarea științifică, dezvoltarea tehnologică și inovare
  • o declarație pe propria răspundere, sub sancțiunea legii penale, privind falsul în declarații, din care să rezulte că este autorul lucrării și că lucrarea nu reprezintă un plagiat
  • stabilirea de către Comisia de Selecționare la muncă a intervalului de timp considerat ca necesar la elaborarea lucrării științifice, precum și reglementarea unor criterii obiective, echitabile și transparente privind stabilirea caracterului științific al lucrării elaborate.

Condamnaţii de lux şi-au redus din pedeapsă şi cu articole de câteva pagini de revistă

Raportul Inspecției Judiciare mai arată că unii condamnați au beneficiat de reduceri ale pedepselor după ce au scris articole de câteva pagini publicate în diverse reviste.

Legea acordă în mod generic reducerea unui număr de 30 de zile executate din pedeapsă pentru fiecare lucrare științifică sau invenție și inovație brevetate, indiferent de efortul intelectual depus de către autori, concretizat în lucrări științifice publicate.

Aşadar, “băieţii deştepţi” din puşcărie – atât condamnaţii, cât şi cei din comisiile de eliberare – au fentat sentinţele judecătorilor, adică legea. Vom vedea dacă aceştia vor scăpa de procurorii DNA, care au început o anchetă în acest caz.

“Descoperire, pregătire și formare a arbitrilor în fotbal”

Potrivit raportului, un condamnat de la Penitenciarul Colibași a elaborat lucrarea “Descoperire, pregătire și formare a arbitrilor în fotbal”, care este de fapt un articol de 10 pagini publicat în revista “Sport și societate”.

Totodată, lucrarea “Managerii și managementul resurselor umane în fotbal” este tot un articol, publicat în revista ‘Ecoforum”. Pentru fiecare dintre aceste articole scrise, comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul penitenciarului a acordat câte 30 de zile considerate ca executate.

La același penitenciar, un condamnat a scris lucrarea “Principiul non reformation in pejus”, care este, de fapt un articol de 4 pagini publicat în revista ‘Strategii manageriale” nr. 4, Decembrie 2014.

Lucrarea “Perspective ale pieței românești de retail în contextul Europei 2020”, ce îi aparține altui deținut, este tot un articol de 10 pagini, publicat în revista ‘Strategii manageriale” nr. 2/2015.

Şi în aceste cazuri, comisia a acordat câte 30 de zile considerate ca executate.

La Penitenciarul Codlea, un condamnat a scris 6 lucrări științifice pentru care i-au fost acordate câte 30 de zile câștig, 3 dintre lucrări fiind articole publicate în reviste de specialitate sau în volume publicate la o editură acreditată.

O carte la 10 – 15 zile

Raportul IJ indică, la capitolul vulnerabilități, o serie de lacune legislative privind insuficienta reglementare a condițiilor și procedurii în care persoanele private de libertate beneficiază de liberarea condiționată în urma elaborării unor lucrări științifice.

În context, IJ face trimitere la situații în care unii deținuți au publicat un număr mare de lucrări într-un interval de timp redus.

“În raport cu această constatare, trebuie menționat că intrarea în vigoare (…) a Legii nr. 254/2013, care nu mai stabilește un interval de timp minim pentru elaborarea unei lucrări științifice, indiferent de complexitatea acesteia, astfel cum era prevăzut în Legea nr.275/2006, a condus la posibilitatea ca o persoana privată de libertate să publice un număr foarte mare de lucrări, în intervale de timp foarte scurte, cu beneficiul reducerii corespunzătoare a pedepsei. Spre exemplu, condamnatul (…) a beneficiat de 150 de zile câștig ca urmare a elaborării și publicării unui număr de 5 lucrări științifice, într-o perioadă extrem de redusă (14.08.2014 — 02.03.2015), pentru fiecare în parte solicitând un interval de timp ce varia între 10-15 zile, în condițiile în care i s-a aprobat program de lucru de 1 – 2 ore pe zi, doar în zilele lucrătoare ale săptămânii”, se arată în document.

Recomandările universitarilor au avut un caracter formal

La capitolul vulnerabilități se precizează, totodată, că, în general, recomandările scrise din partea unui profesor universitar sau a unui conferențiar universitar privind relevanța tematicii în domeniul ales au un caracter “formal”.

Astfel, ele nu au cuprins referințe științifice minime din partea persoanei private de libertate cu privire la tematica aleasă, planul provizoriu al lucrării ori bibliografia ce urmează a fi consultată.

Rămân valabile doar editurile ştiinţifice

De asemenea, inspectorii judiciari spun că singurul criteriu pentru stabilirea caracterului științific al unei lucrări este publicarea acesteia la una dintre editurile recunoscute de Consiliul Național al Cercetării Științifice din învățământul Superior (CNCSIS), respectiv Consiliului Național al Cercetării Științifice (CNCS).

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version