Zeci de poliţişti de la Direcţia de Investigaţii Criminale şi procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au participat, miercuri, la mai multe percheziţii efectuate în Bucureşti, Ilfov, Braşov, Bistriţa, Caraş-Severin şi Vrancea.

 

revolutie2

Misiunea oamenilor legii a fost de a destructura o grupare alcătuită din persoane care au oferit şpăgi şi au intervenit pe lângă angajaţi din cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 sau al Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor pentru a obţine ilegal certificate de revoluţionari.

Este vorba despre acele persoane care s-au folosit de Ordonanţa de Guvern din 2014 pentru a primi titluri de Luptători cu Rol Determinant la Revoluţia din 1989 şi indemnizaţii mai mari cu 2.200 de lei pe lună.

Conform datelor oficiale, peste 3.500 de persoane au obţinut titluri de Luptători cu Rol Determinant, însă anchetatorii susţin că mulţi au obţinut titlurile respective fără să respecte condiţiile cerute de lege.

După îndelungi audieri, procurorii au decis să reţină şapte persoane în acest dosar, în frunte cu fostul secretar de stat Adrian Sanda. Acesta a fost eliberat din funcţie de către premierul Dacian Cioloş imediat după ce a fost ridicat de procurori.

Chiar şi Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, recunoaşte că sunt multe persoane care au obţinut ilegal titlurile respective şi banii aferenţi.

“Au fost milioane de oameni în stradă în acele zile. Nu cred că sunt milioane de revoluţionari. Este o condiţie în această ordonanţă, că trebuia să existe răniţi, reţinuţi sau urmaşi de eroi. Numai că trebuia să se fi tras până în data de 22 decembrie. Daca în oraşele respective nu s-a întâmplat nimic pană la fuga dictatorului, atunci locuitorii de acolo nu puteau să depună solicitare”, susţine Mărieş.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version