Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă, vineri, că au început urmărirea penală pe numele mai multor foşti şefi din ANAF şi Ministerul Finanţelor.

anaf

Persoanele respective, plasate sub control judiciar, sunt acuzate că şi-au dat concursul ca afaceriştii din domeniul băuturilor alcoolice să poată comite infracţiuni de evaziune fiscală şi să poată păcăli statul cu circa 600 de milioane de lei.

Persoanele vizate de acest dosar sunt Ana Jarda, fost director în cadrul Direcţiei generale management al domeniilor reglementate specific din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Daniel Diaconescu, fost director general al Direcţiei generale de informaţii fiscale din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Mariana Vizoli, fost director al Direcţiei de legislaţie în domeniul TVA din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Ciprian Badea, fost director general al Direcţiei generale juridice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, şi Monica Negruţiu, fost director general al Direcţiei generale de reglementare a colectării creanţelor bugetare – ANAF.

Toţi cei cinci sunt acuzaţi de abuz în serviciu, în timp ce afaceriştii Cornel şi Viorel Potîrniche, şi ei implicaţi în acest dosar, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Pentru acest dosar, procurorii DNA propun următorul scenariu:

“În perioada 2010-2014, patru societăţi cu activitate de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice, deţinute sau controlate de Ivănescu George, Bucura Cătălin, Zlotea Gheorghe şi de alte persoane, au produs un prejudiciu total de 597.218.168,76 lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale. Activitatea infracţională s-a desfăşurat în condiţiile în care funcţionarii publici din cadrul autorităţilor fiscale şi vamale competente fie nu au îndeplinit actele la care erau obligaţi prin atribuţiile de serviciu, fie au îndeplinit asemenea acte în mod defectuos.

Cauzele producerii acestui prejudiciu, identificate în cauză, sunt:

– autorizarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a trei antrepozite fiscale de producţie alcool şi băuturi alcoolice deţinute de societăţi;

– sustragerea de la plata taxei pe valoarea adăugată, a accizelor şi a altor obligaţii fiscale prin înregistrarea unor operaţiuni fictive, care au mărit taxa deductibilă.

Cu referire la participarea penală a funcţionarilor publici menţionaţi, facem precizarea că aceştia au făcut parte din Comisia pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice. În cazul a două dintre antrepozitele fiscale de producere a băuturilor alcoolice, aceştia au încălcat legea în procedura de autorizare, prin adoptarea unor soluţii de admitere a cererilor în alte condiţii decât cele legale (şedinţele din datele de 12.03.2010 şi 30.01.2012).

Prin aceste demersuri, funcţionarii publici au contribuit la crearea unui folos necuvenit în favoarea a două dintre cele patru societăţi de producere şi comercializare a băuturilor alcoolice vizate de anchetă, având şi o contribuţie la producerea prejudiciului în dauna bugetului de stat, determinat de activităţile celor două societăţi”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version