Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava anunţă, marţi, trimiterea în judecată a liderilor companiei Modern Calor Botoşani, companie care asigură în municipiul Botoşani serviciile de termoficare.

sursa foto btonline.ro

Cei vizaţi sunt Florin Sandu, directorul general al companiei amintite, Ion Diaconu, director tehnic şi împuternicit al directorului general, Denisia Paula Agapie, director economic, Claudiu Mihai Ursache, şef serviciu financiar contabil, şi Cristian Puflea, şef atelier exploatare furnizare dispecerat.

Alături de aceştia mai sunt urmăriţi penal SC Elsaco Electronic SRL, ca persoană juridică, dar şi Aurelian Anghelache şi Ovidiu Butnaru, reprezentanţi ai SC Elsaco Electronic SRL.

Florin Sandu este acuzat de comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu. Ion Diaconu şi Denisia Paula Agapie sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Claudiu Mihai Ursache, Cristian Puflea, Aurelian Anghelache, Ovidiu Butnaru şi SC Elsaco Electronic SRL sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Pentru acest caz, procurorii DNA propun următorul scenariu: 

“La data de 19 iunie 2013, între SC Modern Calor SA (societatea de termoficare din mun. Botoşani) şi o asociere de firme al cărei lider era inculpata SC Elsaco Electronic SRL, a fost încheiat un contract de mentenanţă a unor grupuri de producere a energiei termice (module de cogenerare).

Contractul a fost încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice şi la un preţ supraevaluat, documentul respectiv fiind semnat şi de inculpatul Sandu Florin, în calitate de director general al SC Modern Calor SA Botoşani.

Întrucât asocierea reprezentată de SC Elsaco Electronic SRL nu avea posibilităţile tehnice de a presta acest gen de servicii, aceasta a subcontractat serviciile de mentenanţă respective la un preţ mai mic faţă de cel care urma să îi fie plătit de către beneficiarul final SC Modern Calor SA.

Societatea care în realitate a efectuat serviciile de mentenanţă era aceeaşi care furnizase modulele de cogenerare şi care era autorizată de producătorul modulelor să presteze activităţi de service pe teritoriul României.

În acelaşi context, în perioada 21 iunie – 15 octombrie 2013, SC Elsaco Electronic SRL a emis trei facturi fiscale, aferente serviciilor de mentenanţă prestate în perioada 16 noiembrie 2012 – 30 iunie 2013, în valoare de 1.156.525 lei fără TVA, care au fost acceptate la plată de către inculpaţii Sandu Florin, Diaconu Ion şi Agapie Denisia-Paula, deşi serviciile respective nu fuseseră prestate în realitate (existând o discrepanţă evidentă între perioada prestării serviciilor facturate şi data intrării în vigoare a contractului).

La aprobarea la plată a celor trei facturi au contribuit şi inculpaţii Ursache Claudiu-Mihai care a acordat viza de control financiar preventiv şi Puflea Cristian care a confirmat realitatea serviciilor prestate.

Rezultatul acestor demersuri a fost producerea unui prejudiciu în patrimoniul SC Modern Calor în sumă de 2.364.449 lei, sumă care reprezintă în acelaşi timp un folos necuvenit pentru asocierea de firme al cărei lider era SC Elsaco Electronic SRL.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile şi asupra unor părţi sociale ce aparţin inculpaţilor”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version