În disperare de cauză, pentru a evita lansarea unei Ordonanţe a graţierii, mai multe instituţii avizate, în frunte cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au anunţat că o soluţie mai potrivită ar fi cazarea deţinuţilor în foste unităţi militare.

inchisoare, penitenciar, puscarie - foto MJ Cristian Movila

Însă Marius Vulpe, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a anunţat, vineri, că o asemenea măsură este exclusă cel puţin pentru următorii trei sau patru ani.

Vulpe a recunoscut că ANP a primit de la MApN 12 imobile în perioada 1998-2015 şi alte 10 imobile anul trecut, însă starea de degradare extrem de avansată face imposibilă mutarea unor deţinuţi.

“În perioada 1998-2015, ANP a preluat un număr de 12 unităţi de la MApN, însă acestea nu au putut fi populate, deoarece clădirile sunt degradate în proporţie de 70-80% şi nu respectă condiţiile minime de siguranţă. Este o soluţie falsă că mâine putem muta deţinuţii acolo. Ar dura 3-4 ani pentru a aduce la standardele necesare ca să putem muta deţinuţii. În plus este problema lipsei de personal. Pentru un penitenciar cât de mic avem nevoie de 300 de angajaţi.
În 2016 au fost oferite alte 10 imobile, s-au făcut evaluări vizuale şi am stabilit că nici acestea nu pot fi folosite pentru cazarea deţinuţilor, deoarece necesită amenajări”, a fost mesajul transmis de şeful Penitenciarelor din România.

Vulpe a precizat că “în 2016 am obţinut 670 de locuri noi şi am renovat 2.657 de camere. Anul acesta sperăm să mai obţinem măcar 270 de locuri noi în penitenciare. Dar chiar şi aşa ne descurcăm foarte greu. Suprapopularea penitenciarelor ne împiedică să facem lucrări semnificative. Vă daţi seama că trebuie să luăm în calcul şi mutarea deţinuţilor în alte celule când se efectuează acele lucrări”.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version