Fostul ministru USR al Justiției, deputatul Stelian Ion, îl acuză pe predecesorului său, Cătălin Predoiu (PNL) din Guvernul Ciucă, de „noi tactici de tergiversare” a desfiinţării Secţiei Speciale de anchetare a magistraţilor (SIIJ), dar și a modificării Codului penal (Cp) şi de procedură penală (Cpp).

El critică faptul că se reia de la zero întreaga procedură legislativă, deși, în cazul secției Speciale, există deja un proiect de lege care a trecut de Camera Deputaților și este la vot final la Senat, unde a fost blocat.

„Dacă se dorea adăugarea vreunui amendament, oferirea unei garanţii pe care poate noi n-am văzut-o la momentul respectiv, deşi am oferit mai multe variante şi nu au fost acceptate în vechea formulă de coaliţie, se puteau amenda acele prevederi din proiectul de lege şi se putea da un vot rapid. Să reiei totul de la zero acum este absolut absurd”, a declarat, la RFI, fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion.

„A spus ministrul Cătălin Predoiu că până la jumătatea lunii februarie va trimite legea de desfiinţare a Secţiei Speciale în Parlament. Lucrul acesta nu este posibil decât dacă se încalcă alte legi, de exemplu, legea referitoare la transparenţa decizională, Legea 52 din 2003. Dacă reiei de la zero, înseamnă că ar trebui să pui în dezbatere publică acest proiect. Dacă ar pune azi în dezbatere publică, ar trebui să treacă 30 de zile lucrătoare, deci aproape 40 de zile, până când să poată promova proiectul, după care ar trebui un aviz şi de la CSM. La CSM e blocaj, nu ştim dacă se va debloca situaţia până la momentul respectiv. De asta spun că este dovadă şi de neseriozitate”, a adăugat Stelian Ion.

Fostul ministru a mai spus că a lăsat „la cheie” proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi de procedură penală, care trecuse şi de perioada de consultare publică, iar acum Predoiu anunţă că va fi depus la sfârşitul lui martie.

„Nu este nevoie decât de nişte avize de la celelalte ministere şi de trecerea prin Guvern, pentru a fi promovată acea formulă pe care am găsit-o şi care cred că este potrivită. Sunt tot felul de tactici de tergiversare”, a acuzat Stelian Ion.

El a precizat că a făcut tot ce s-a putut pentru desfiinţarea SIIJ, dar a admis că „se putea comunica mai mult”.

„Dacă mă uit în urmă, sunt foarte multe încercări pe care le-am făcut. (…) Nu am fost blocaţi pe o singură variantă, am venit cu mai multe variante. Miza, acolo, este să-şi însuşească o mare parte a competenţei DNA. (…) În continuare, varianta cu care va veni va fi tot una care nu va restitui competenţa de a ancheta magistraţii DNA. (…) Am făcut tot ce s-a putut”, a mai spus fostul ministru al Justiţiei.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version