Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

JUSTIȚIE: CCR stabilește data dezbaterii sesizării premierului privind moţiunea de cenzură /JUSTIȚIE: Generalul de contrainformații Gherghe (DGIA), condamnat de formă: 1 an și 5 luni de închisoare cu suspendare pentru delapidarea fondurilor Armatei /

Breaking News:

Tăriceanu, la DNA în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari: „Dosarul pleacă de la premise false, aberante”

Fostul președinte al Senatului – al doilea om în stat -, Călin Popescu Tăriceanu, s-a prezentat, vineri, la DNA, fiind citat în dosarul șpăgii de 800.000 de dolari.

În urmă cu două zile, președintele Klaus Iohannis a încuviințat solicitarea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de începere a urmăririi penale a lui Tăriceanu.

După aproape trei ore de la intrarea în sediul DNA, Tăriceanu a ieșit și le-a declarat jurnaliștilor „poezia”, fără a răspunde vreunei întrebări – cea care stă pe buzele tuturor fiind probele noi – adică denunțuri – pe care le dețin anchetatorii”.

„M-am prezentat astăzi, mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect pentru obtinerea unor foloase, indirect, de mită. Tot acest dosar pleacă de la premise false, eronate și aberante: că în perioada în care am condus Guvernul, s-au emis o serie de HG care să favorizeze o anumită companie. Prim-ministrul nu dă așa, din pixul lui, hotărâri de Guvern. Ele parcurg o întreagă procedură administrativă, sunt avizate din punct de vedere legal. Toată construcția făcută de procurori este pe o baza falsă. Am cerut timp suplimentar pentru studierea dosarului și voi urma procedurile stabilite în cadrul procesului”, a spus Tăriceanu.

Cei care ar fi putut contrasemna hotărârile de Guvern respective sunt:
 
– miniștrii Justiției din perioada 2007 – 2008 – Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu și Cătălin Predoiu – miniștrii 
 
– ministrul Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian 
 
– miniștrii Educației, Cristian Adomniței și Anton Anton.
 
Iar cel care au dat avizele de legalitate sunt subalternii lor.
Faptele
Potrivit DNA, Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță.

„În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore.

Dosarul a fost constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii D.N.A la cererea autorităților judiciare austriece.

La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea D.N.A, a fost sesizat Senatul României să încuviințeze efectuarea urmăririi penale față de aceeași persoană (la acea dată având funcția de senator), pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019, Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte și alte persoane, între care un om de afaceri trimis în judecată (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9668).

Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menționată cu referire la fostul demnitar”, se arată în comunicatul DNA.

Judecat și pentru abuz în serviciu

Tăriceanu  este deja trimis în judecată într-un alt dosar, trimis instanței în 15 decembrie 2020.

Tăriceanu, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și complicitate la uzurparea de calități oficiale

Mai amintim că, pe 22 aprilie 2019, Tăriceanu a fost achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de DNA de mărturie mincinoasă și favorizarea infractorului în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa și a 47 de hectare din pădurea Snagov, cu un prejudiciu de 145,5 milioane euro.

Tăriceanu, achitat și de completul de 5 judecători de la ÎCCJ!
 
383 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv