Ministrul Justiției, Tudorel Toader, și Carmen Dan, ministrul de Interne, au fost audiați miercuri în Comisia LIBE a Parlamentului European, unde au prezentat prioritățile Președinției române a Consiliului UE în domeniile justiției și afaceri interne, însă eurodeputații nu s-au lăsat păcăliți de promisiunile celor doi.

Astfel, eurodeputații din toate grupurile politice au criticat ordonanța de urgență (OUG) anunțată în urmă cu două zile de  Toader pentru contestația în anulare a sentințelor date de completurile de 5 judecători de la instanța supremă în ultimii 5 ani.

Europarlamentarii i-au cerut lui Tudorel Toader să nu ia astfel de măsuri și l-au întrebat când pune în aplicare recomandările Comisiei de la Veneția.

Cu tupeul binecunoscut, Toader le-a răspuns: “Recomandările Comisiei de la Veneția le respectăm prin raportare la exigențele constituționale”.

În privința OUG, acesta a aplicat strategia binecunoscută: le-a spus în față că sunt dezinformați.

“Vreau să vă spun că judecata pe care noi o facem trebuie să fie o judecată bazată pe informații corecte. Nu știu câți aveți informația corectă a contextului. Eu sunt sigur că în nicio țară nu rămâne o decizie a Curții Constituționale neaplicată, că în nicio țară instanța supremă nu constituie completuri nelegale. (…) CCR a spus că din 2014 procesele acestea au fost viciate și a mai fost o decizie privind conflictul juridic pentru că procurorii au încheiat protocoale. Noi nu vrem ca prin contestația în anulare cineva să scape de pedeapsă. Dar nu poți să-i spui românului în 2019 că ai fost judecat de un complet nelegal dar rămâi în închisoare. Nu se referă numai la condamnați, ci și la cei achitați, la toate completurile din perioada în care au fost nelegal constituie”.

În privința statului de drept, Toader a răspuns pe același ton: “Statul de drept se structurează în momente diferite, în etape diferite, în țări diferite. Nu suntem toți la aceeși linie, pentru că avem istorii, tradiții diferite. Comun e că statul de drept trebuie să funcționeze în baza tratatelor, că trebuie să funcționeze prin asimilarea standardelor comune europene. Statul de drept trebuie să funcționeze în baza deciziilor Curții Constiuționale. Trebuie să se consolideze pe baza jurisprudenței instanțelor europene”.

Iată și criticile europarlamentarilor din Comisia LIBE, extrase de G4Media din înregistrarea discursurilor:

Roberta Metsola (PPE): Corupția e antiteza a ceea ce reprezintă UE, ne îngrijorează situația din România. Am văzut cum cetățenii europeni au fluturat cu pasiune stindardele europene în frig, am văzut și Guvernul cum s-a dezlănțuit asupra celor care protestau pașnic. Mii de deținuți au fost eliberați. Pentru închisorile supraaglomerate nu ar trebuie noi facilități în locul eliberărilor? Vă asumați angajamentul că vă ve abține să mai aduceti modificări în justiție fără avizul Comisiei de la Venetia?

Josef Wiedenholzer (S&D): În domeniul statului de drept, România mai are multe teme de casă de făcut, ar fi fost cazul și în afara acestei președinții. Ne interesează ca împreună cu Comisia să obtineti progres. Cum vă comportați în legatura cu procedurile față de Ungaria și Polonia?

Helga Stevens (ECR): Acest stat ne îngrijorează cel mai tare din UE, fiind dată situația statului de drept, independența sistemului judiciar. Am studiat îndeaproape ce s-a întâmplat și vă cerem să nu luați nicio măsură care ar legaliza de fapt corupția. Am văzut cum s-a întâmplat asta până acum. Raportul recent MCV față de România a fost cel mai critic din toate timpurile. Cum răspundeti?

Sophie In’tveld (ALDE): Îmi exprim și eu îngrijorarea față de corupția din România. Sistemul european va funcționa doar dacă toate statele europene aderează la aceleași standarde. Ne îngrijorează planul de a anula cam o sută de condamnări penale. Are de gând Guvernul să țină cuvânt cu cuvânt de reocmandările Comisiei de la Veneția?

Judith Sargentini (Verzi): Se conduce prin ințiativa exemplului. Inițiativa de a da OUG pentru a anula sute de condamnări pe corupție subminează încrederea reciprocă și puneți în pericol coeziunea europeană. Cum veți aborda la consiliu procedura de articol 7 pentru Polonia și Ungaria?

Monica Macovei (PPE): România merită stat de drept și respectul UE. Și eu, și toți vor să avem o președinție de succes, dar pentru asta trebuie încredere. Cînd prezidati Consiliul JAI, trebuie să aveți încrederea statelor membre.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version