Ministrului Justiției, Tudorel Toader, și-a prezentat luni seară bilanțul activității din cei doi ani de mandat, într-un raport-sinteză de 85 de pagini, fără să facă vreo referire la modificarea Legilor Justiției sau la înființarea Secției speciale de anchetare a magistraților și refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

Raportul de activitate are loc în plină perioadă de proteste ale procurorilor și judecătorilor, care au apelat la forma extremă de a-și suspenda parțial activitatea, revoltați de scandaloasa Ordoinanță de Urgență nr. 7/2019, despre care Toader nu a făcut nicio referire.
 
Ministrul Justiției a insistat însă pe proiectele de pe hărtie, unul dintre ele fiind Cartierul Justiției, care va fi amenajat în vecinătatea Bibliotecii Naționale, pe o suprafață de peste 10,4 hectare.
 
Totodată, el s-a referit și la proiectele de construire a unor penitenciare noi, din care însă n-a început niciunul.
 
Toader a vorbit și despre proiectul de construire a unei arhive la fiecare curte de apel.

“Am încercat în cei doi ani ca prin activitatea mea să punem în centrul activității cetățeanul care are dreptul să-și valorifice drepturile fundamentale din Constituție și din legi, cetățeanul care are nevoie de acest serviciu de interes public – actul de înfăptuire a justiției”, a spus Toader.

Adevăratul bilanț: decapitarea DNA, eliberarea a 14.400 de pușcăriași, Adina Florea 

 

În mandatul său au fost eliberați peste 14.400 de deţinuţi, inclusiv violatori, tâlhari și criminali, în baza Legii recursului compensatoriu, inițiată de el. 

Totodată, Toader a reușit să decapiteze și să facă aproape inoperabilă Direcția Națională Anticorupție (DNA), revocând-o cu ajutorul CCR pe Laura Codruța Kovesi, în ciuda avizului negativ primit de la Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Kovesi a atacat la CEDO revocarea, acuzând că nu i s-a dat posibilitatea să se apere.

După o primă procedură de selecție pentru noul procuror-șef al DNA, în care i-a respins pe toți cei patru candidați, Tudorel Toader a declanșat o a doua procedură, în urma căreia a propus-o în septembrie 2018 pe Adina Florea, de la Parchetul Curții de Apel Constanța. Aceasta a primit de asemenea aviz negativ din partea CSM și a fost respinsă de Klaus Iohannis de 3 ori.

În octombrie 2018, el a declanșat revocarea procurorului general al României, dar a eșuat în acest demers, deoarece Augustin Lazăr a atacat în instanța de judecată revocarea. Secția de procurori a CSM a dat, de asemenea, aviz negativ.

Totodată, Tudorel Toader l-a sfătuit public pe liderul PSD, Liviu Dragnea, să atace la CCR alcătuirea Completului de 5 judecători care îi judeca apelul la sentința de condamnare de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare primită în 21 iunie 2018. Drept urmare, Dragnea a schimbat două completuri, până a ajuns la al treilea, care i-a convenit. Întreaga operațiune i-a tărăgănat cu 5 luni procesul.

Scandalul OUG 7, cu proteste în stradă din partea magistraților

Totul a culminat însă cu cea mai recentă ordonanță de urgență din cele patru promovate de Toader, Ordonanța 7 de modificare pentru a treia oară în ultimele luni a celeor trei Legi ale Justiției – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea 317/2004 privind CSM – modificate deja în decembrie 2017 de coaliția PSD-ALDE -, ordonanță ce reprezintă, de fapt, o aministie mascată.

Legile Justiției au mai fost modificate prin: OUG 92/2018, care aducea modificări substanțiale celor făcute deja de Parlament, sub pretextul armonizării cu recomandările Comisiei de la Veneția, OUG 77/2018 privind menținerea în funcții a șefilor Inspecției Judiciare după expirarea mandatului, adoptată la solicitarea lui Liviu Dragnea, și OUG 90/2018, prin care este operaționalizată Secția de investigare a magistraților.

OUG 7 prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM.

La conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii.
Se interzic delegările pe funcții la conducerea parchetelor.

Secția specială – poliție politică în mâna ministrului

Una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și intră, practic, controlul ministrului Justiției.

Secția specială dobândește puteri sporite – va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe “rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

A fost introdusă, tot prin OUG 7, posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație.

Nu în ultimul rând, a fost introdusă posibilitatea eliberării din funcție a magistraților pentru neîndeplinirea condiției de bună reputație.

Jurnaliștii, amenințați că nu li se vor prelungi acreditările dacă pun întrebări

La finalul prezentării bilanțului, Toader s-a enervat când a fost întrebat ce notă își dă pentru activitate, și i-a amenințat pe jurnaliști că nu le prelungește acreditările dacă îi pun întrebări: 

„Am zis că va fi o scurtă declaraţie de presă, nu a fost chiar scurtă. (Reporter: Ce notă v-aţi da?) Vă promit următorul lucru: am solicitările de reacreditare; în măsura în care nu daţi curs formulelor protocolare pe care le-am stabilit, voi acţiona în consecinţă. Vă rog, aşadar, să respectaţi. Întâi citiţi-l şi apoi.”

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version