Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, dă vina pe președintele Klaus Iohannis pentru revocarea, de la șefia DNA, a Laurei Codruța Kovesi, care a câștigat, marți, la CEDO procesul intentat împotriva decretului de revocare.

„Eu am făcut raportul și am propus revocarea. Propus. După aceea a fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare, o face Guvernul, președinții Parlamentului… CCR a dat o decizie și președintele a revocat-o în baza acelei decizii, că președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, decizia CCR se execută. Eu cam asta pot să spun”, a declarat, marți, Tudorel Toader, într-o emisiune online a bzi.ro.

Kovesi a câștigat la CEDO procesul privind revocarea sa de la șefia DNA

Kovesi a declarat, marți, că revocarea sa a avut ca scop intimidarea sistemului judiciar.

Kovesi, despre victoria la CEDO: O reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți politic

„Atunci când am introdus acțiunea la CEDO am declarat că ”doresc stoparea îngenuncherii procurorilor, doresc stoparea aplicării unei astfel de proceduri abuzive și altor procurori cu funcții de conducere, întrucât decizia Curții Constituționale poate fi invocată ca precedent pentru revocarea oricărui procuror care deține o funcție de conducere în Ministerul Public. Prin hotărârea sa, CEDO a stabilit că existat o încălcare a dreptului la un proces echitabil, deoarece decizia Curții Constituționale a limitat posibilitatea de a ataca decizia de revocare în fața unei instanțe de judecată, chiar dacă aceasta a afectat dreptul meu la viață profesională”, a spus Kovesi, pentru Biziday.

Ea a amintit de decizia CCR care, în afară de revocarea ei, a atribuit o putere discreționară ministrului Justiției de a revoca un procuror cu funcție de conducere.

Vă invităm să citiți și:

Iohannis a recunoscut că i-a cerut demisia lui Kovesi

Amintm că președintele Klau Iohannis a chemat-o din concediul postnatal pe purtătoarea sa de cuvânt, Mădălina Dobrovolschi, pentru a anunța, în data de 9 iulie 2018, că a semnat decretul de revocare a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Decizia CCR a fost dată cu 3 opinii separate.

VIDEO. Kovesi: Decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare referitor la subordonarea procurorilor

Kovesi a contestat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) decretul de revocare, pentru un simplu motiv: Curtea Constituțională nu i-a lăsat nicio cale de atac.

Kovesi a contestat la CEDO revocarea de la șefia DNA, pentru că CCR nu i-a lăsat nicio cale de atac

Ea nu s-a putut apăra decât în fața Secției pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ pe raportul ministrului Tudorel Toader de revocare a acesteia.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version