UPDATE: Secția pentru judecători a CSM a decis miercuri că dosarele lui Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, victor Ponta, Toni Greblă etc. rămân și în 2019 la actualele completuri de 5 judecători.

CSM a decis că dosarele lui Dragnea și Tăriceanu rămân la actualele completuri de 5 judecători

Completul de 5 judecători – al treilea din acest an – de la ÎCCJ desemnat recent pentru procesul liderului PSD Liviu Dragnea a amânat, miercuri, pentru 21 ianuarie, discutarea cauzei.

În aceste condiții, cum nu s-a administrat nicio probă, dosarul va ajunge la un nou complet – al patrulea, după ce ÎCCJ va trage la sorți completurile pentru anul 2019.

Dragnea a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, în 21 iunie 2018, de un complet de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul “Bombonica” – angajarea fictivă a două persoane la DGASPC Teleorman, când de fapt ele lucrau la organizația PSD Teleorman, condusă de Dragnea la acea vreme.

Decizia a fost atacată cu apel, iar motivarea sentinței la primă instanță a fost publicată în 14 septembrie. Dosarul a ajuns la un complet de 5 judecători pe care însă Dragnea l-a atacat la CCR și la Curtea de Apel, care i-au dat câștig de cauză, astfel că inculpatul a ajuns la alte două completuri de judecată.

Între timp, liderul PSD a cerut amânări la proces și a obținut două, de câte o lună – prima dată, în 8 octombrie, pe motiv că nu are avocat, iar a doua oară, pe 5 noiembrie, pe motiv că avocatul nu a avut timp să studieze probele. A treia amânare a dat-o completul, pentru 19 ianuarie 2019, în așteptarea noii trageri la sorți care are loc la începutul fiecărui an.

Dar cu Consiliul Superior al Magistraturii a decis că o nouă tragere la sorți a completurilor de 5 judecători trebuie să aibă loc “de îndată”, potrivit hotărârii CCR – deși Cristina Tarcea, președintele ÎCCJ se conformase deja deciziei Curții, dar Dragnea atacat la CAB și a câștigat pe motiv că Tarcea nu a așteptat motivarea CCR -, în 13 decembrie a avut loc tragerea la sorți pentru a treia rundă de completuri – care, iată, au ajuns la sfârșitul anului fără să administreze vreo probă.

La începutul lui 2019 vor fi trase la sorți noi completuri și pentru dosarele lui Călin Popescu Tăriceanu și Toni Greblă – care ajunseseră și ele la al treilea rând de completuri de 5 judecători, dar și acesta a amânat cauzele.

Astfel, la Instanța supremă au fost amânări pe bandă rulantă miercuri dimineață, la prima oră, semna că judecătorii nu se complică să ajungă la sentința finală în dosarele de corupție ale infractorilor de rang înalt.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version