Fugarele Elena Udrea şi Alina Bica, condamnate la 6 ani, respectiv 4 ani de închisoare cu executare în România, au fost arestate preventiv pentru două luni în Costa Rica, joi, la o zi după reținerea lor pe stradă.

Între timp, va fi efectuată procedura de extrădare în România, a decis o instanţă judiciară. 

Şeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a anunţat joi că Elena Udrea şi Alina Bica se află în acest moment în arest preventiv pentru două luni în centrul penal Vilma Curling în aşteptarea procesului de extrădare.

“De obicei, odată ce efectuăm arestarea, guvernul care o cere are două luni la dispoziţie pentru a finaliza toate formalităţile necesare. Totuşi, cele două persoane reţinute au dreptul să facă recurs pentru ca procesul să nu fie dus până la capăt”, a declarat Chinchilla, într-o conferinţă de presă difuzată pe canalul Agenţiei de Investigaţii Judiciare din Costa Rica.

Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare “cel puţin până în acest moment”.

Şeful biroului Interpol Costa Rica a precizat totodată că “la final de august, început de septembrie” un judecător costarican a validat mandatul internaţional de arestare iar în perioada care a urmat până la reţinere s-a realizat o supraveghere tipică pentru aceste cazuri.

 

Avocatul din România al Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, spunea joi dimineață că șansele de extrădare ale fostului ministru sunt zero, în condițiile în care copilul acesteia este cetățean costarican. Totoată, Alina Bica ar putea și ea să scape de extrădare, deoarece este acuzată de o faptă care în legislația de acolo nu are corespondent.

Însă, până la acet moment, faptele îl contrazic, cele două fugare fiind arestate preventiv pentru două luni. Astfel, Udrea, deși a făcut un copil pentru a scăpa de pușcărie, este acum în închisoare.

“După acţiuni de investigare şi monitorizare, două femei în vârstă de 44 de ani, ambele românce, date în urmărire de autorităţile române, au fost reţinute miercuri. Una dintre cele două femei, cu numele Udrea, era vizată de o alertă roşie de notificare a Interpol, pentru infracţiuni referitoare la corupţie şi abuz în serviciu, în baza unui mandat emis de Interpol Bucureşti”, anunţa, după reținerea celor două fugare, Biroul pentru investigaţii judiciare din Costa Rica.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version