Lovitură devastatoare pentru Varujan Vosganian în precampania pentru alegerilor care i-ar asigura un nou mandat în Parlament (fiind pus de Tăriceanu pe un loc eligibil pe listele ALDE): DIICOT reface ancheta în dosarul Romgaz iar Senatul va trebui să dea aviz pentru începerea urmăririi penale, după ce l-a salvat de două ori.

vosganian plange

În dosar au fost cercetați 40 de actuali și foști șefi ai companiei, alături de afaceristul Ioan Niculae și de fostul ministru al Economiei în Guvernul Boc, Adriean Videanu.

Dosarul urma să fie trimis în instanță însă noua conducere a dIICOT a aruncat la coș rechizitoriul și a dispus refacerea anchetei, după ce a descoperit mai multe nereguli.

Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei în Guvernul Tăriceanu, a scăpat de dosar printr-un simplu vot dat de Senat în actuala legislatură – și nu o dată, ci de două ori: în 2013 și 2015, cererile DIICOT de punere sub urmărire penală a acestuia au fost respinse.

Acuzațiile: „constituire a unui grup infracţional organizat”, prev. şi ped. de art.367 alin. 1 şi 2 C.p. (în modalitatea normativă a aderării şi sprijinirii); „abuz în serviciu”, prev. şi ped. de art.297 alin.1 cu ref. la art.309 şi cu aplicarea art.35 alin.1 C.p. şi „complicitate la delapidare”, prev. şi ped. de art.48 rap. la art.295 alin.1 din C.p. cu aplicarea art.35 alin.1 C.p., toate cu aplicarea art.5 şi art.38 alin.1 C.p..

A plâns iar Senatul l-a salvat

vosganian-lacrimi-senat-plange (1)

Vosganian le-a cerut cu lacrimi în ochi colegilor din Senat să-l salveze, iar aceștia s-au conformat.

Concret, “în perioada decembrie 2006 – decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern 6 ordine, respectiv 3 memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA.

Cei doi “au acordat discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate”.

Interagro, “client privat privilegiat”

DIICOT mai arăta, în solicitarea transmisă Senatului pentru încuviințarea urmăririi penale, că “demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui “client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale”.

“Prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale”, mai arătau procurorii.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version