Cristian Zărescu, fost jurnalist al Antenei 3 și ulterior consilier al primarului PSD al Sectorului 4 București a depus joi, la Direcția Națională Anticorupție (DNA), înregistrările convorbirilor cu Nicuşor Dan privind ordinul de demolare a restaurantului construit ilegal de Mihai Mitrache zis „Câine”, în Orăşelul Copiilor.

La ieșirea din sediul DNA, Zărescu a declarat: „Mi-au pus câteva întrebări. Nu pot să dau mai multe amănunte. Deocamdată mi-au cerut să pun la dispoziţie aceste înregistrări pe un suport audio. Înregistrările le-ati auzit și dumneavoastră, nu am pus la dispoziția celor de la DNA altceva decât a apărut”.

În 15 septembrie , mai mulți parlamentari ai PSD au depus o plângere penală la DNA împotriva lui Nicuşor Dan, pe care îl acuză de şantaj, luare de mită, trafic de influenţă, fals în declaraţii, spălare de bani.
 
Parlamentarii le cer anchetatorilor să înceapă urmărirea penală şi trimiterea în judecată a lui Nicușor Dan. Ei fac referire în plângere inclusiv la înregistrarea audio a convorbirii purtate între Nicuşor Dan şi Cristian Zărescu despre ordinul de demolare a restaurantului construit ilegal de Mihai Mitrache în Orăşelul Copiilor.
 
În discuția înregistrată, Nicușor Dan l-a acuzat pe primarul Sectorului 4 că demolează ilegal construcția unde „funcționa un restaurant și locuința unei familii cu copii”.
Discuția s-a purtat înainte ca instanța de judecată să se pronunțe. Nicușor Dan, candidatul dreptei la Primăria Capitalei, a depus chiar o cerere de intervenție în acest caz, prin intermediul Asociației Salvați Bucureștiul, al cprei fondator este.
 
În înregistrare, Nicușor Dan se aude spunând că Mitrache este „dispus la dialog” și că are „disponibilitatea de a-și retrage plângerile”.
 
Cristian Zărescu, consilierul primarului sectorului 4, Daniel Băluță, îl atenționează de patru ori că Primăria nu discută cu Mitrache, care „vinde droguri” și „e acuzat de prostituție”.
 
Nicușor Dan râde și spune: „Dacă el vinde droguri sau face prostitutie, as incerca sa-l prind cu institutiile care se ocupa de asta. Dar strict pe speta asta, cu clădirea, eu cred că el are dreptate”.
 
Când Zărescu îl întreabă dacă s-a întâlnit cu Mitrache, Nicușor Dan răspunde senin că s-a întâlnit cu el, cu soția și avocatul acestuia, cu care a fost la Avocatul Poporului.
 
Renate Weber, avocatul Poporului, a declarat că imobilul demolat de Primăria sectorului 4 nu îi aparține lui Mitrache, 

„Pe 12 decembrie 2019, Nicușor Dan a venit la sediul Avocatului Poporului, cu Mitrache, soția și avocatul lor, unde s-au întâlnit într-o audiență ad-hoc cu o adjunctă a Avocatul Poporului, iar din nota încheiată rezulta că ei s-au plâns că vor fi puși pe drumuri, că nu vor mai avea unde să locuiască în prag de iarnă. Au depus o petiție, dar nu pe numele lui Mitrache, ci pe numele Paula Popescu, o rudă a lui Mitrache, susținând că ei de fapt locuiesc acolo. Pe 17 decembriue, colegii mei au constatat că nu au documentele necesare și le-au trimis o adresă în care le-au cerut documentele care lipseau. Nu le-au mai trimis, drept care noi am decis să închidem acest dosar”, a relatat Renate Weber, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Renate Weber a spus că este un caz unic la instituția Avocatului Poporului când un parlamentar intervine „într-un caz personal”.

„Mi-am întrebat și eu colegii dacă au mai avut o situație în care un politician a venit în audiență pentru un caz personal. Mi-au răspuns că niciodată nu s-a întâmplat așa ceva”.

Nicușor Dan a susținut, că, fiind parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul a încercat găsirea unei soluții amiabile.
 
„În primăvară, informasem, în scris, Avocatul Poporului și Primăria Sectorului 4 despre demolarea ilegală pe care se pregătea s-o comită. La momentul înregistrării, acum câteva luni, partea vătămată încerca să ajungă la o soluție amiabilă. Ca parte în proces, prin Asociația Salvați Bucureștiul, le-am cerut celor două părți să se întâlnească, împreună cu avocații lor, pentru a discuta. Până la urmă, procesul a continuat și justiția ne-a dat câștig de cauză, fapt care arată că acțiunea noastră a fost una legitimă”, a spus el.
„Deci, un cetăţean, un proprietar de construcţie cu autorizaţie din Sectorul 4 a fost demolat abuziv de către Primăria Sectorului 4. Înainte ca el să fie demolat, a venit la mine, m-am dus cu el la Avocatul Poporului, acesta nu a preluat acest caz. Nu ştiu de ce, nu am primit explicaţii de la ei. Am contactat Primăria Sectorului 4, l-am sunat direct pe primar, am vorbit, le-am spus atenţie, faceţi un mare abuz. Nu au făcut nici ei nimic, am mers în instanţă cu Asociaţia Salvaţi Bucureştiul de partea persoanei care a fost abuzată şi am avut câştig de cauză definitiv la Curtea de Apel Bucureşti”, a insistat Nicuşor Dan.
El susţine că nu a văzut toate documentele care au stat la baza autorizaţiei de construcţie, dar a văzut prima pagină în care se arată că s-a acordat autorizaţia de construire, construcţia fiind legală.
 
Întrebat dacă Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a primit vreodată vreo sponsorizare de la omul de afaceri Mihai Mitrache, Nicuşor Dan a negat, afirmând că niciodată nu s-au luat bani de la cei care pe care i-au reprezentat.
 
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version