Apelul parţial resemnat al liderului UNPR Gabriel Oprea către colegii lui din Senat „Cer să mi se ridice imunitatea ca să mă clarific în faţa instanţei” relevă drama prin care trece „Interesul naţional”. UNPR, “partidul balama”, se află la o răscruce de drumuri: Dragnea sau Iohannis. De astăzi, grandomanul Gabriel Oprea nu mai poate să stea cu fundul în două luntrii.

dragnea, ponta, andronescu, oprea, nichita
<strong>A fost odată ca niciodată o alianţă toxică<strong>

PSD a refuzat să-l salveze de începerea urmăririi penale aşa cum a procedat cu udemeristul Laszlo Borbely, cu peneliştii Daniel Chiţoiu, Paul victor Dobre şi Varujan Vosganian, dar şi cu pesedistul Victor Ponta. PSD l-a salvat pe Ponta în dosarul conflictului de interese pentru că l-a numit de 3 ori ministru pe Dan Şova, cel care l-a plătit pe vremea când activa ca avocat la casa de avocatură „Şova şi Asociaţii” pentru consultaţă juridică acordată pe bani publici complexurilor Turceni şi Rovinari.

Dragnea-Ponta-Oprea
Ce troică sinistră: Dragnea, Ponta şi Oprea
Mobilul lui Dragnea – libertatea

Iar renunţarea PSD la a mai bloca justiţia a putut fi posibilă pentru că Liviu Dragnea încă mai speră să scape de puşcărie în dosarul „Fraude la referendum”, după ce a fost condamnat în primă instanţă la 1 an cu suspendare, iar din septembrie 2015 instanţa supremă tot amână judecarea apelului său – următorul termen fiind 29 februarie.

Ieri, Oprea a cerut prin avocatul său, în Comisia Juridică a senatului, retrimiterea dosarului său (de 15 volume) la DNA, invocând încălcarea procedurilor în anchetă. Mai precis, el susţine că unul dintre procurori nu ar fi avut dreptul să instrumenteze cazul său deoarece i-a fost consilier şefei DNA Laura Codruţa Kovesi.

Oprea a sperat că va obţine susţinere din partea senatorilor din comisie dar s-a înşelat: nu s-a mai întâmplat ca pe vremuri, când luarea unei decizii se tergiversa cu lunile – vezi cazurile Borbely, Vosganian, Şova etc.. Iar PSD are o scuză colosală: a votat pentru ridicarea imunităţii lui Ponta în cel de-al doilea dosar – ce al spălării banilor, falsului în acte şi complicităţii la evaziune fiscală în cauza Turceni-Rovinari!

tiberiu-nitu_tvr
Tiberiu Niţu folosit drept pion de Gabriel Oprea
Şantajul Niţu

În cazul ridicării imunităţii, Gabi Oprea şi-a jucat ultima carte politică ieri, când pentru a doua oară i-a luat apărarea – apărându-se, implicit, pe el – procurorului general Tiberiu Niţu. Aşadar, sugera el, dacă Niţu nu are nicio problemă juridică, de ce el ar avea? Precizăm că DNA nu i-a deschis (încă) dosar lui Niţu, dar acesta apare în dosarul lui Oprea, cu precizarea că a folosit ilegal coloana oficială.

În mod suspect, Niţu a demisionat imediat după  ce Oprea a invocat la Parlament cazul său. Prima dată vorbise despre Niţu în urmă cu două zile, la întrunirea UNPR de la Braşov pe tema alianţei cu PSD la alegerile din acest an.

Interesant este că Traian Băsescu a ţinut să comentat că Tiberiu Niţu “a fost îndepărtat din funcţie. A fost aproape un şantaj”. 

dragnea vot, alegeri
Liviu Dragnea rămâne încă viu în jocul politic
Uite protocolul, nu e protocolul

De asemenea, ieri, miercuri, Oprea şi Dragnea stabiliseră pentru această dimineaţă semnarea protocolului dintre UNPR şi PSD pe tema alianţei la alegerile din acest an. Astăzi însă, Oprea s-a sucit. A înţeles, după demisia lui Niţu, că nu mai are nicio şansă să fie salvat de senatorii PSD.

Protocolul s-a dovedit, astfel, un şantaj din partea lui Oprea, deoarece pentru alegerile parlamentare documentul ar fi putut fi semnat şi mai târziu, nu neapărat cu o jumătate de oră înainte de votul din Senat pentru ridicarea imunităţii sale.

Inconştient sau conştient, megalomanul Oprea a avut tupeul să creadă că PSD l-a iertat după ce refuzul său de a demisiona în urma catastrofei Colectiv a dus la căderea Guvernului Ponta. Ponta a ieşit atunci onorabil dintr-o criză pe care o prelungise la nesfârşit, iar Oprea a încercat acum să procedeze la fel. A ratat “decolarea”.

accident oprea
O moarte de om, efectul imensei depravări politice a lui Oprea
Cu moartea unui om pe conştiinţă, Oprea clamează onoarea 

Fostul vicepremier a trecut la clamarea onoarei, cerându-le senatorilor să voteze pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale de către DNA împotriva sa. Numai că a fost tardiv. A ştiut şi el, când a părăsit plenul Senatului imediat după ce a votat, fără a mai aştepta rezultatul numărării voturilor (102 “pentru”, 30 “împotrivă” şi o abţinere). Interesant este că din cei 165 de senatori prezenţi nu au votat decât 133, ceea ce înseamnă că UNPR nu s-a prezentat la urne iar alţi 30 de senatori s-au pronunţat în favoarea lui Oprea.

Numai că a căzut la fel de fulgerător precum s-a cocoţat la înălţimea funcţiilor pe care le-a pretins şi i s-au acordat (vicepremier pentru securitatea naţională şi ministru de Interne, numit de Ponta la momentul ruperii USL, în februarie 2014, când PSD nu a fost de acord ca Iohannis să preia aceste funcţii).

Oprea nu a avut nevoie de adversari politici ca să se prăbuşească. Destinul i-a plătit acum cu vârf şi îndesat mare parte din faptele comise dintr-o grandomanie vizibilă şi de pe lună. Numai de moartea poliţistului Bogdan Gigină, care intră exclusiv în responsabilitatea sa, nu se poate achita în această viaţă.

gabriel_oprea
Şeful UNPR, Gabriel Oprea,  nu renunţă la luptă
Jocul UNPR poate naşte alţi monştri politici

Cu un partid format eminamente din foşti PSD-işti – ca el însuşi, de altfel -, Oprea s-a dorit „balamaua”  politică în Parlament. Util tuturor guvernelor din ultimii 7 ani, UNPR a invocat interesul naţional şi în guvernele conduse de Boc, şi în cele conduse de Ponta şi, evident, se pregătea – aflându-se într-o poziţie importantă în cărţi – pentru următorul guvern, după alegerile din noiembrie 2016.

Iar aceasta pentru că, ne convine sau nu, prin structurile sale din teritoriu, UNPR poate obţine singur la alegerile parlamentare peste 400.000 de voturi, adică trece pragul de 5% – mergând către un 7% prin redistribuire.

Practic, din cei 456 de parlamentari, UNPR poate obţine singur cel puţin 32 de locuri. În acest caz apare întrebarea de ce să meargă pe liste cu partidul lui Dragnea pentru 38 de locuri eligibile, când singur poate să obţină atâtea locuri dacă dă “ordin pe unitate”?

Cu siguranţă că Oprea  a cerut mai mult, probabil minim 46 de locuri – 10% -, pentru a fi sigur că şi în legislatura viitoare va rămâne în postura de “partid balama” – şi chiar mai mult decât atât, ţinând cont de traseismul politic la parlamentari legalizat de CCR, UNPR poate sări de 60 de “aleşi”.

Solicitarea urmăritului penal Oprea către condamnatul Dragnea este simplă, cinică: “Dacă tot mă daţi la lupi, măcar ajutaţi-mă să-mi fac ostreţ politic în Parlament!”.

Acum, după “legalizarea” urmăririi penal a lui Gabriel Oprea, generalul UNPR are front deschis pentru a juca problema alegerilor în două tururi: ori, PSD îi va da peste 46 de locuri eligibile pe listele comune pentru alegerile parlamentare, ori îl va sprijini pe Cioloş în promovarea alegerilor pentru primari în două tururi.

Adică alegerile în două tururi dorite de toată lumea cu scaun la cap stă în 8 amărâte de locuri în Parlament. Mai mult decât cinic şi grandoman la un loc!

P.S. Iar cât priveşte libertatea sa efectivă, vom reveni cu amănunte. Gariel Oprea mai are un atu.

Iată analiza noastră pe tema jocului politic pentru alegerile locale în două tururi

3-feb-2016-Sah-la-Coldea

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version