A rămas ca în târg în problema Vizelor SUA – Visa Waiver.

Pentru românii plătitori de taxe și impozite NU a fost nimic senzațional și nici magnific în întâlnirea dintre președintele american Donald Trump și președintele român Klaus Iohannis, așa cum ne spun unii analiști certați cu RESPECTUL față de cititor.

Președinții Iohannis și Trump, în Biroul Oval de la Casa Albă – 9 iunie 2017
Am văzut un președinte român DEMN, decent, fluent în vorbire, cu un discurs emancipat și ușor emoționat

Dar Iohannis NU era emoționat pentru că se afla în fața omologului SUA, “Regele” Trump, ci pentru că IMPORTANȚA momentului și a LOCULUI îl obliga să le ofere românilor CONFIRMĂRI importante. Confirmări care, însă, NU au venit!

Președinții Iohannis și Trump, pe frumoasa peluză din fața Casei Albe – 9 iunie 2017

Și ca să NU mă credeți doar pe cuvânt, haideți să analizăm fiecare moment în raport cu forma și fondul problemei. Fără părtinire, realist!

Ca să fie cât se poate de clar: când se întâlnesc doi președinți care au ceva putere în stat – Trump mare, Iohannis moderată –, SE SEMNEAZĂ un ACORD, o “minută”.

Sau, într-o problemă anume, se semnează o “foaie de parcurs”, un program cu date, pe etape, pentru finalizarea problemei respective, urmând ca specialiștii din domeniul respectiv și miniștrii de resort să finalizeze lucrarea printr-un OK, nu printr-o amânare.

Iar la conferința de presă se anunță ce s-a convenit de comun acord, ce s-a semnat. De asemnea, se anunță eventualele divergențe sau probleme rămase în suspensie și care necesită o abordare mai amănunțită.

Evident, fiecare președinte vine în discurs și cu o parte personalizată – de interes major pentru țara pe care o reprezintă.

S-a văzut la conferința de presă comună așa ceva? NU! Discursul celor doi a fost unul coerent, decent, dar NU a atins domenile de importanță pentru poporul român. Doar Trump a respectat cutuma și a personalizat o parte din discurs – cel referitor la terorism!

N.B. Iată un Exemplu legat de o „foaie de parcurs”: referitor la ridicarea vizelor, se formează echipe mixte de experți care au la dispoziție 30 de zile să emită un raport în care toate problemele ridicate de părți să aibă și propuneri de rezolvare; apoi, la nivel de miniștri, în decurs de alte 30 de zile se va face o propunere finală ACCEPTATĂ de ambele părți, urmând ca REZOLUȚIA să fie ratificată de președinți în maxim 30 de zile. Adică, termene și finalitate, NU amânare prin amăgire de genul „vom vorbi!

Trump a dat o știre universală, care însă NU are vreo legătură cu economia și viața din România!
Trump atacă Qatarul

Trump ne-a spus că ne respectă, ne-a felicitat și ne-a mulțumit pentru sacrificiile din teatrele de război. Onorabil pentru Trump. Mulțumim, domnule președinte al SUA!

Între felicitări și mulțumiri, Trump a sărit direct la atcul teroriștilor, anunțând lumea întreagă – a fost ADEVĂRATA ȘTIRE din toată conferința! – că cere imperativ Qatarului să pună capăt finanțării teorismului.

N.B. O fi problema finanțării terorismului importantă, dar ce treabă avem noi ca “știre” Qatar să fie plasată în prima parte a discursului? Nu vreau să fiu rău, dar Trump a știut că toată lumea se uită la conferință nu pentru că îl are invitat pe Iohannis, președintele unei țări din fostul land comunist, ci pentru că jurnaliștii americani au războiul lor cu Donald via fostul șef al FBI – lucru care s-a văzut clar la sesiunea de întrebări. Așa că Trump le-a dat o palmă cu Qatar ziariștilor americani și i-a pus într-o situație jenantă, indicându-le că e cazul să-i adreseze întrebări și lui Iohannis legate de vizita românului la Casa Albă.

Apoi, Donald Trump a revenit la noi și ne-a aplaudat pentru curajul de a lupta împotriva corupției și de a apăra statul de drept.

În final, Trump a venit și cu declarații diplomatice și a emis idei de mai bine. ATÂT!

Președintele Iohannis semnează în Cartea de Oaspeți a Casei albe – 9 iunie 2017
Iohannis mulțumește și speră

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a mulțumit președintelui Trump, pentru cuvintele adresate românilor, pentru invitație și pentru… frumoasa peluză unde se ține conferința de presă!

Iohannis ne-a mai spus în engleză că a avut o întâlnire bună, l-a lăudat pe Trump, a amintit că sărbătorim 20 de ani de parteneriat strategic, că România a devenit o democrație stabilă, că avem o creștere economică solidă și durabilă, că avem trupe comune în Afganistan și Irak.

N.B. Adevărat, avem trupe în teatrele militare, dar nu-i adevărat că avem o creșterea economică pe baze solide, ea fiind “bazată” pe consum, nu pe producție, adică facem balet pe gheață în plină vară! Aici, Iohannis i-a dat o mână de ajutor lui Grindeanu și, implicit, lui Dragnea – PSD!

Iohannis a atacat și problema terorismului, a împărțirii poverii NATO, a reamintit că ne aflăm pe Fâșia de Est, la doi pași de Rusia expansionistului Putin, și a venit cu rugămintea ca relațiile dintre România și SUA să devină mai puternice, ca să se rezolve “numeroasele probleme”.

N.B. Avem NUMEROASE probleme, dar NU ne-au fost enumerate de către cei doi președinți! De ce oare? O bilă neagră din partea noastră!

Președintele Iohannis a mai spus că NATO și Uniunea Europeană nu trebuie să concureze reciproc, ci trebuie să lucreze împreună, într-o manieră care să producă efecte sinergetice, să facă o Alianță mai puternică, o Europă mai puternică, să devină mai puternică pentru Statele Unite ale Americii.

N.B. Ei da, aici președintele Iohannis are o mare bilă albă din partea noastră. Dar și din partea doamnei Merkel! O fi fost un mesaj ca de la german la german prin gura unui alt german?!

În final, Iohannis ne-a anunțat că România și SUA vor construi un parteneriat mai puternic, mai bun și mai durabil, iar acest lucru va duce foarte curând la un schimb economic îmbunătățit, la un comerț mai bun.

N.B. Să fie vorba de un Acord Comercial Bilateral? Cu siguranță, ar fi de bine pentru România!
Coadă la vize – Ambasada SUA, zilele noastre!
NICIO referire la Visa Waiver

După cum vedeți, în discursul celor doi NU s-a făcut nicio referire la o astfel de “minută”, nu s-a vorbit despre nicio “foaie de parcurs”.

Ba, mai mult, a fost NEVOIE de o întrebare ajutătoare din partea unui jurnalist român, ca să fie atacată una dintre problemele fundamentale pentru noi: vizele SUA – Visa Waiver.

Și ce am aflat? Că problema vizelor NU a fost pe ordinea de zi a întâlnirii la cel mai înalt nivel dintre România și SUA!  Că se va discuta despre această problemă spinoasă, uneori umilitoare pentru români, cu alte ocazii.

Și dacă vreți să fiu și mai precis, în timp ce Trump a spus răspicat “Nu am discutat, dar în mod cert vom discuta”, președintele nostru s-a înroșit puțin și a bălmăjit-o diplomatic: “Am menționat acest aspect, dar l-am menționat și în timpul altor întâlniri…” – adică Trump l-a contrazis pe Iohannis!

Putin nu tremură
Activarea Punctului 5 din Acordul NATO

Tot un jurnalist – că tot suntem înjurați, de parcă noi am fi vinovați de deciziile politice – a obținut o afirmație din partea lui Trump. Ziaristul l-a întrebat frontal dacă în cazul unei amenințări directe a Rusiei asupra unui stat membru NATO aflat pe Fâșia de Est, adică și România, va acționa în baza articolului 5 din Tratatul NATO.

“Da, cu siguranță voi activa Articolul 5”, a răspuns Trump. (Articolul 5 se referă la intervenția armată a SUA în apărarea unui stat membru NATO – cum este și România.)

Dar și aici trebuie să fim cu băgare de seamă, să NU ne extaziem ca țâncii în fața pomului de Crăciun sau a analiștilor politici “pe sticlă”! Pentru că istoria ne învață să luăm declarațiile oamenilor politici ca pe niște… declarații pur politice! Doar se știe că de la vorbe la fapte e cale lungă! Mai ales când vorbim despre un război. Iar în acest caz, Trump nici nu putea să ofere un altfel de răspuns!

P.S. Cam subțire comentariul analistului Cozmin Gușă cu “tripticul”: “Trump l-a bătut militărește pe umăr pe Iohannis, ambii au origini germane și Iohannis și-a ținut discursul într-o engleză demnă de un diplomat”. Zău, așa, Cozmine, poți mai mult!

 Așa cum v-am obișnuit, pentru conformitate, aveți conferința de presă prin link-ul către site-ul oficial al Administrației Prezidențiale – din nefericire, doar în engleză. Apropo, în România engleza a devenit limbă oficială? Că la ora 3.15 când am publicat această “picătură”, traducerea discursului NU fusese postată pe site-ul Administrației!

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version