După mai bine de trei luni de când supraimpozitează cu 10% toate concediile medicale, premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că Guvernul anulează această prevedere, însă numai în unele cazuri.

„Introducem azi, prin Ordonanţă de urgenţă, scutirea de la plata contribuţiei sociale pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul mamelor cu copii bolnavi, al gravidelor, al pacienţilor cu afecţiuni oncologice şi al cazurilor de urgenţă. Dacă este nevoie chemăm toată conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să lucreze azi la Guvern, pentru că acest act trebuie aprobat astăzi”, a declarat Ciolacu.

În urmă cu două zile, el susținea că nu înţelege care este supraimpozitarea în cazul concediilor medicale, pe care le consideră „un venit”, iar cei „10% sunt ceea ce plătim cu toţii la asigurările sociale de sănătate”.

Ciolacu: „Concediile medicale sunt un venit; nu înţeleg care e supraimpozitarea”

Mai mult, Ciolacu spunea că nu poate să anuleze prin Ordonanță de urgență „taxa pe boală”: „În primul rând, eu, Guvern, nu pot să vin cu ceva, pentru că există un act normativ, o ordonanţă care este în Parlament, aş încălca o decizie a CCR. Sunt ferm convins, colegii de la Parlament vor lua o decizie. Nu înţeleg care este supraimpozitarea. Cei 10% sunt ceea ce plătim cu toţii la asigurările sociale de sănătate. Concediile medicale sunt un venit. Până acum, ce am spus foarte clar, că pentru cei cu boli cronice, pentru cei bolnavi de cancer, pentru tinerele mame, sunt total de acord să se elimine”.

Iată însă că, între timp, s-a răzgândit. Ciolacu a precizat joi, la începutu ședinței Executivului, că prin noua OUG va fi acordat un ajutor de 2.000 de lei, o sigură dată, pentru fiecare nou-născut, până în anul 2027, în cazul mamelor defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă.

„Prin acelaşi proiect, sprijinim tinerele mame defavorizate, cu venituri mici, sau aflate în situaţii critice de viaţă. România are cel mai mare număr de mame minore din Europa, astfel că această intervenţie este extrem de necesară”, a spus Ciolacu.

Bugetul ajutorului este de 120 de milioane de euro, din fonduri europene. 

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version