UPDATE: Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri seară, la finalul ședinței Coaliției cu premierul Nicolae Ciucă (PNL) și  Kelemen Hunor (UDMR), că s-a decis ca noua OUG să prevadă un preț de 1,3 lei/kwh pentru abonații casnici și firmele care vor consuma peste 255 kw/lună.

„Preţul energiei rămâne la 0,68, până la 255 kW a rămas în continuare 0,8, nu s-a modificat. A rămas 1 leu în continuare pentru IMM-uri, unde o să mai venim cu amendamente în Parlament, o să venim cu bisericile, cu familii monoparentale, cu cei care au de la trei copii în sus, pe declaraţii pe propria răspundere, cum e normal, nu trebuie toată lumea să facă declaraţii sau să justifice, şi cu cei care au nevoie de aparate medicale, un consum mai mare de energie. Tot ce a scăpat la un moment dat din ordonanţă, plus serviciile publice, companiile de apă, tramvaie, metrou”, a spus Ciolacu, la B1TV.

El a adăugat că statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor, dar „nu poţi să compensezi venituri excepţionale”. „Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepţional. Trebuie să vină statul român, în acest moment, cu o reglementare clară, pe o perioadă limitată. Ai un mecanism, când se mai întâmplă aşa ceva, automat se apelează la acel mecanism, ca să nu mai fie aceste decizii luate pe bucăţi. În momentul acesta s-a găsit acest mecanism convenit şi cu companiile”, a precizat liderul PSD.

Înainte de ședința Coaliției, Ciolacu a declarat: „După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei (Virgil Popescu, aflat la Sharm El-Sheikh – n.r.). Poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit. Sper ca astăzi să închidem…”.

Iohannis l-a luat pe Virgil Popescu la Sharm El-Sheikh să împrumute peste 3 miliarde USD pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Întrebat dacă va fi menţinut preţul maximal de 1,3 pe kwh, Ciolacu a declarat: „Nu există niciun producător, în acest moment, care să producă cu un preţ mai mare de 1,3. Dacă la acest preţ adăugăm întregul şir – şi distribuţie, şi furnizare, şi aşa mai departe, nu se depăşeşte acest preţ. În cazul în care se depăşeşte din producţie şi din costuri documentate, atunci statul intervine şi compensează”. 

Coaliția PNL-PSD-UDMR a votat: Minele se închid din 2023, cu 10 ani înainte de termenul din PNRR; legea lui Virgil Popescu merge la Iohannis
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version