Premierul Dacian Cioloș, care împlinește miercuri 47 de ani, a anunțat, în debutul ședinței Guvernului, modificarea Legii votului prin corespondență, “păstrând spiritul legii”.

ciolos rade

Pptrivit prim-ministrului, proiectul Ordonanței de Urgență (OUG) va fi lansat în dezbatere publică “până la mijlocul lunii august”, și nu săptămâna aceasta, cum anunțase, ieri, vicepremierul Vasile Dîncu.

“Zilele trecute am informat liderii partidelor parlamentare despre intenția noastră de a modifica Legea alegerilor Senatului și Camerei Deputaților – partea din lege care vizează alegerile în străinătate. Am cerut doamnei ministru Maria Ligor ca, în coordonare (…) cu Ministerul de Externe, cu Cancelaria Prim-Ministrului, cu Autoritatea Electorală Permanentă, să ne gândim la un proiect de ordonanță de urgență prin care (…) să precizăm mai bine condițiile în care se poate vota în străinătate, păstrând spiritul legii așa cum a fost decisă de Parlament. În acest sens, am dat aceste câteva elemente liderilor partidelor politice, cu care doamna ministru o să vă rog în perioada următoare să vă întâlniți ca să le explicați mai în detaliu intențiile noastre, să vedeți care sunt observațiile lor, în așa fel încât în perioada următoare, până la mijlocul lunii august cel târziu, să putem pune în dezbatere publică acest proiect de ordonanță pe care să-l adoptăm imediat ce Parlamentul revine din vacanța parlamentară și să ne putem pregăti în condiții bune pentru alegeri”, a spus Cioloș.

În Registrul Electoral s-au înscris până în prezent numai 3.090 de români din diaspora, astfel că legea va fi modificată în așa fel încât această procedură se va putea face și online.

Dacian Cioloş s-a născut pe 27 iulie 1969, la Zalău şi a copilărit în satul bunicilor săi, la Pericei în Sălaj.

A absolvit în anul 1994 Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

Potrivit CV-ului său, în perioada 1995-1996 Cioloş a obţinut o diplomă de Agronomie Aprofundată, specializarea “Sisteme de producţie şi dezvoltare rurală” la Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSAR, Rennes, Franţa şi între anii 1996-1997 a făcut un master ştiinţific (DEA) în „Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare şi rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) şi Université Montpellier.

Dacian Cioloş a deţinut portofoliul de la Ministerul Agriculturii în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, în timpul mandatul de premier al lui Călin Popescu-Tăriceanu.

Din iunie până în octombrie 2009 a fost preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Agricole, în mandatul lui traian Băsescu.

În perioada 2010-2014 a fost comisar european pentru Agricultură, ulterior devenind consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Dacian Cioloş a fost învestit în funcţia de prim-ministru la data de 17 noiembrie 2015, ca urmare a depunerii mandatului Executivului condus de fostul premier Victor Ponta.

Cioloş este căsătorit din anul 2000 cu Valerie Villemin, pe care a cunoscut-o în Franţa.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version