Premierul Florin Cîțu s-a trezit că s-a scumpit energia electrică, despre care mass-media a avertizat încă de la sfârșitul anului trecut, iar facturile s-au majorat enorm, în mai multe etape, anul acesta.
Cîțu l-a chemat la ordin, joi, pe Bogdan Chirițoiu, șeful Consiliului Concurenței, căruia președintele Klaus Iohannis i-a înnoit mandatul, în iunie, astfel că a ajuns la al 3-lea.
La întâlnire au participat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, și reprezentanți ai ANRE, Transelectrica și OPCOM.
„Am două obiective la această întâlnire. În primul rând aș vrea să înțeleg exact ce se întâmplă cu creșterea prețurilor. Știu foarte bine că există mai multe explicații – și creșterea prețurilor pentru acele certificate verzi și așa mai departe. În același timp am chemat Consiliul Concurenței pentru că este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci piață liberă, la piață concurențială și vreau să mă asigur că în România îndeplinim și condițiile unei piețe concurențiale. Pentru că până la urmă piață liberă înseamnă un lucru, dar doar dacă ai piață concurențială prețurile pot să și scadă.”, a declarat joi Florin Cîțu, cu ocazia instalării lui Dan Vîlceanu ca ministru de Finanțe.
Astfel, companiile furnizoare de energie electrică mai primesc un control de la Consiliul Concurenței, în timp ce românii rămân cu facturile uriașe. Aceasta este soluția premierului Cîțu și a ministrului Energiei, Virgil Popescu: să strângă bani în pușculița Guvernului, din amenzi.
Întrebat despre proiectul de lege privind consumatorul vulnerabil de energie, care a trecut de Senat la mijlocul lunii mai și zace la Camera Deputaților, Cîțu a spus că abia de anul viitor se va aplica actul normativ:
„I-am cerut ministrului Energiei să vină cu o soluție și vom avea o soluție de a finanța și de a aproba mai repede consumatorul vulnerabil pentru că aceste companii au profituri mai mari decât până acum și putem de acolo să transferăm. Se accelereaza aprobarea legii, trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022″.