Scenariul care se vehicula încă de săptămâna trecută s-a jucat, luni, pe scena Parlamentului: moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Orban nu a mai ajuns la vot, deoarece nu s-a întrunit cvorumul: doar 226 de parlamentari au fost prezenți, din totalul de 465.

Au lipsit inclusiv 5 de la PSD – senatorii PSD Carmen Dan, Roxana Paţurcă şi deputaţii PSD Adrian Todor, Cătălin Rădulescu „Mitralieră” și Dan Ciocan – pe care liderul partidului, Marcel Ciolacu, i-a amenințat, teatral, că îi exclude din partid – și doi deputaţi afiliaţi grupului PSD – Marian Cucşa şi Sorin Bota (Partidul Republican). În total 7, exact câți trebuiau pentru a se întruni cvorumul și a asigura adoptarea moțiunii.

Cei 17 deputați ai Grupului Minorităților, dintre care jumătate au votat cot la cot cu PSD modificarea Legilor Justiției și a Codurilor Penale, la fel ca parlamentarii UDMR, s-au reorintat rapid să susțină Puterea, astfel că au lipsit de la ședință.

USR și PMP au anunțat din timp că susțin PNL, astfel că nu au fost prezenți în sala de plen.

În concluzie, PSD a mimat că vrea adoptarea moțiunii de cenzură, în timp ce PNL a cumpărat parlamentari PSD și nu a participat la ședință, pentru a nu asigura cvorumul și ca nu cumva PSD să suporte o înfrângere rușinoasă.

Acuzații de la Ponta și Kelemen

Acuzațiile de blat nu au întârziat, atât din partea lui Victor Ponta, liderul Pro România – partid ai cărui membri au fost prezenți „în păr” -, cât și din a lui Kelemen Hunor, liderul UDMR, care a spus nonșalant că „PNL și PSD s-au înțeles tot timpul”.

Ponta acuză PSD că a făcut blat cu PNL: Să le fie rușine! Se „îmbolnăvesc” la juma’ de oră

UPDATE: Liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a găsit vinovatul:

„PNL a cumpărat parlamentari bucată cu bucată”

Ulterior, PSD a transmis următorul comunicat: „Partidul Naţional Liberal a fost disperat să nu piardă puterea, iar pentru aceasta a apelat la cele mai insalubre metode ale politicii româneşti, cumpărând – până în ultima clipă – parlamentari la bucată. Moţiunea de cenzură depusă de PSD nu a putut fi dezbătută astăzi din cauza lipsei cvorumului de şedinţă. Le-a fost atât de frică să nu piardă puterea încât nici măcar pe cei cumpăraţi pe ultima sută de metri nu i-au lăsat să vină în sală! Astăzi, toţi românii s-au putut convinge singuri cine susţine corupţia, traseismul şi incompetenţa Guvernului Orban şi cine se opune. Contrar celor susţinute în declaraţiile publice, USR şi PMP au demonstrat astăzi că sunt la guvernare alături de PNL şi responsabili pentru toate deciziile acestui guvern. Parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală, mai puţin cinci dintre ei, care, în loc să îşi facă datoria faţă de români, au ales trădarea. În prima şedinţă a Consiliului Politic Naţional, aceştia vor fi excluşi. Reconstrucţia PSD nu se poate face cu trădători şi oportunişti!”.

Nici Ludovic Orban nu s-a lăsat mai prejos, adoptând poziția victimei: „Guvernul trebuie să facă faţă unor provocări imediate, unor provocări pe termen mediu, pe termen lung şi are nevoie de deplină capacitate de exerciţiu pentru a putea soluţiona marile probleme cu care se confruntă România”. 

Debut cu suspendare

Ședința plenului reunit al Senatului și Camerei Deputaților a debutat cu stângul: la ora 14.00, din totalul de 465 de deputați și senatori se aflau în sala de plen numai 170, în loc de minim 233, cât ar fi fost nevoie pentru întrunirea cvorumului.

La propunerea președintelui Camerei, Marcel Ciolacu, liderii grupurilor parlamentare au decis, prin consens, suspendarea ședinței până la ora 15.30, când s-a făcut apelul nominal. 

La apl, s-a dovedit că lipsesc din sală toți parlamentarii PNL, USR, PMP, UDMR și ai Minorităților, iar din partea celor neafiliați au fost prezenți 4 senatori li un deputat (din totalul de 10 deputați). 

Au venit, în schimb, toți cei 24 de parlamentari ai Pro România, precum și cei ai ALDE și PPU-SL. De la PSD, care are 207 parlamentari, au lipsit 5.

Ședința a fost declarată închisă, la ora 16.40, astfel că moțiunea nu a mai fost dezbătută și nici votată.

În acest fel, Guvernul Orban a scăpat de riscul demiterii, pentru că votul nu poate fi reprogramat – șesiunea extraordinară încheindu-se chiar luni, 31 august.

Pe de altă parte, PSD a evitat  înfrângere rușinoasă, dar și o decizie nefavorabilă din partea Curții Constituționale, după ce a depus moțiunea într-o sesiune extraordinară și a supus-o votului în alta – tot extraordinară. Mai pe românește, Ciolacu s-a făcut că dărâmă Guvernul Orban. A reușit o dată, în 5 februarie, dar l-a reinstalat în funcție după trei săptămâni, pe motiv că a izbucnit pandemia de coronavirus.

Guvernul Orban s-a instalat la putere prin moțiune de cenzură, în toamna anului trecut, obținând inclusiv voturile ALDE, Pro România și a 4 parlamentari PSD – pe care PNL i-a preluat, la scurt timp, direct pe funcții de conducere.

author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version