Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți seară, după ședința CEX a PSD, că îl propune comisar european pe Dan Nica în locul Rovanei Plumb, care a fost respinsă de Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului european.

„Dan Nica rămâne propunerea pentru postul de comisar european. S-a decis în CEX, dacă va fi cerută o femeie pentru această funcție, să fie propusă Gabriela Ciot, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe”, a precizat Dăncilă.

„Am avut o discuție cu Ursula von der Leyen și am discutat despre propunerile pe care trebuie să le facem și modul în care trebuie să procedăm în perioada următoare. România va proceda la fel cum va face și Ungaria, adică dacă Budapesta vine cu o propunere, și Bucureștiul va proceda la fel, iar prima opțiune este Dan Nica”, a afirmat Viorica Dăncilă.

 

Ciot, varianta de rezervă

Precizăm că președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut și o “variantă de rezervă”. Aceasta este Gabriela Ciot, promovată în PSD și în politică, în anul 2004, de Vasile Pușcaș, care era ministru în Guvernului Năstase și negociator-șef cu UE.

Gabriela Ciot a fost consiliera lui Eugen Teodorovici în guvernul Ponta, când acesta a deținut funcția de ministru al Fondurilor Europene.

Ciot este conferențiar universitar doctor la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, dar nu prea dă pe la cursuri, motiv pentru studenți să înainteze o petiție conducerii instituției, anul acesta.

Gabriela Ciot este și directorul Școlii Doctorale „Paradigma Europeană” (relații internaționale și studii europene) și coordonează programele de masterat Management și negocieri internaționale și europene și Cultural Diplomacy and International Relations, potrivit CV-ului postat pe site-ul Ministerului de Externe.

“Nica este o persoană respectată”

Premierul a mai declarat că Nica “este o persoană respectată și este susținut de grupul PES”, iar ea nu crede că va avea vreo problemă de integritate.

„Eu cred în prezumția de nevinovăție, judecata se înfăptuiește de către judecător. (…) Despre dl președinte Iohannis știm sigur ce s-a întâmplat cu casele, și totuși este candidat la președinția României”, a mai spus Dăncilă.

Ea a susținut că Ursula von der Leyen nu i-a cerut un consens cu președintele Klaus Iohannis.

„E normal să informez președintele. Înainte să trimit propunerea, o să vorbesc cu domnul președinte. Cred că până la finalul săptămânii o să trimit propunerea”, a spus Dăncilă.

Dan Nica, unealta pușcăriașului Adrian Năstase în dosarele Microsoft și EADS

La rândul său, Dan Nica a fost acuzat în dosarul Microsoft, pentru abuz în serviciu, infracțiune comisă în perioada 2000 – 2004, când a fost ministru al Comunicațiilor.

Însă dosarul de la DNA a fost clasat anul trecut, deoarece faptele s-au prescris după ce procurorul Mihaiela Moraru Iorga – acum procuror la scandaloasa Secție specială – a tărăgănat ancheta.

Kovesi și Moraru-Iorga i-au scăpat pe marii corupți din dosarul Microsoft. Faptele s-au prescris! 

De asemenea, Nica a fost urmărit penal de DNA și în dosarul EADS, fiind acuzat de abuz în serviciu. Însă și acest dosar a fost clasat, deoarece faptele s-au prescris, iar Nica a scăpat și de acest al doilea dosar.

În acest context, vă invităm să citiți și anchetele SECUNDA:

DNA a clasat pe furiș dosarul EADS. Afacerea de 750 de milioane de euro, îngropată
Frauda EADS, născută imortelă
Episodul 4 din Schema Raudei EADS, ca să înțelegeți de ce DNA nu va rezolva dosarul penal EADS
Kovesi, despre dosarul EADS: Vom avea o echipă comună de anchetă cu Parchetul din Germania
Băsescu ironizează DNA: Să vedeţi ce recuperăm la bani!
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version