Guvernul Ciucă urmează să adopte o Ordonanță de Urgență (OUG) pentru modificarea legislației, astfel încât statul român să poată dona direct armament Ucrainei. (Vezi document la finalul articolului)
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a lansat în dezbatere publică, în 15 aprilie, proiectul de OUG pentru completarea art. 9 din OG nr. 122/1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale”.
Concret, se introduc trei noi alineate:
„(2) Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către statele aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării sprijinului cu titlu de ajutor, în situațiile temeinic justificare de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 1011 alin (1) din Legea nr 287/2009 privind Codul civil (…) în cazul bunurilor proprietate privată a statului care fac obiectul donațiilor prevăzute la alin 92), donația se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iar bunurile se predau donatarului de către forțele destinate apărării naționale din rezervele cărora sunt scoase”.
(4) Produsele din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale care fac obiectul donațiilor vor fi acumulate și împrospătate ulterior, în conformitate cu prevederile art. 6 alin (1).”
Dîncu, Bode și șefii Serviciilor secrete contrasemnează
În Nota de Fundamentare, contrasemnată de ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, și de toți șefii serviciilor secrete din România (Eduard Hellvig – SRI, Ionel-Sorin bălan – STS, Gabriel Vlase – SIE și Lucian Pahonțu – SPP), autorii proiectului invocă faptul că „actualul context de securitate este grav afectat de invazia militară executată de Federația Rusă împotriva Ucrainei”.
„În acest context s-a evidențiat necesitatea realizării unor fluxuri de aprovizionare cu produse utile susținerii efortului concertat de apărare și consolidării rezilienței statelor membre NATO. În cadrul Summitului extraordinar al NATO și al reuniunii Consiliului Uniunii Europene din 24 martie 2022 a fost decisă de către membrii NATO și UE continuarea eforturilor necesare pentru asigurarea securității și apărării tuturor aliaților, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade”, se precizează în Nota de Fundamentare.
Proiectul Ordonanței poate fi adoptat în ședința de guvern din această săptămână, deoarece a stat afișat 10 zile de la publicarea pe site-ul MApN, unde se precizează: „Punerile, sugestiile si opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ sunt asteptate pe adresa de e-mail transparenta.decizionala@mapn.ro, în termen de 10 zile de la afisare”.