Primarul Timișoarei, dominic Fritz, a condamnă manifestările xenofobe ale protestatarilor față de el, președintele Klaus Iohannis și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„Protestele împotriva restricţiilor au fost deturnate spre naţionalism, xenofobie. Sunt atacaţi Iohannis, Arafat, eu. Ieri la Piteşti s-a strigat împotriva maghiarilor. În alte oraşe s-a strigat împotriva medicilor. Sunt incitări la ură şi discriminare împotriva străinilor şi cadrelor medicale”, a spus Fritz, marți, într-o declarație pe presă.

Reacția sa vine după ce, atât duminică seară, cât și luni, cei care protestează față de restricțiile COVID au venit la locuința primarului și au scandat timp de 10 minute, înainte de a-și continua marșul prin oraș:

„Herr Fritz, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, „Demisia”, „Ieşi afară, javră ordinară”, „Fără carantină”, „Dominic, nu uita, Timişoara nu-i a ta”, „Afară, afară cu Fritz din ţară”.

„Mă aştept ca poliţia să identifice persoanele care incită la ură”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul a atras atenția că „este o distanţă mică între violenţă verbală şi fizică. Am primit semnale de la medici şi intelectuali care sunt îngrijoraţi. Vecinii mei sunt îngrijoraţi, ale căror nume au fost făcute publice şi care nu au nicio vină, decât să locuiască în acelaşi imobil cu mine”, a declarat Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primarul municipiului Timişoara a mai spus că nicio ţară din lume nu trece prin pandemia de COVID-19 fără a lua decizii grele pentru oameni:

„Sunt multe decizii grele de luat, nu cred că există o ţară din lume care ar fi reuşit să treacă prin această pandemie fără decizii grele. Dincolo de diferenţele de opinii, nu ne putem lăsa dezbinaţi, pentru că degeaba învingem pandemia dacă moare democraţia noastră, dacă moare ceea ce ne ţine împreună.

De aia este important să spunem nu acestei forme de proteste, să spunem nu când devine normal să mergi în faţa casei unui om politic ca să-l înjuri. Spun asta şi cu o speranţă, pentru că am reuşit ceva, suntem singurul judeţ din ţară unde cifrele scad şi peste tot cresc.

Haideţi să mergem mai departe pe acest drum, să respectăm măsurile, medicii să lucreze în spitale şi atunci sunt absolut sigur că vom învinge această pandemie, că vom păstra şi democraţia noastră vie şi vom putea dezbate calea cea mai bună pentru societatea noastră. Sunt convins că timişorenii nu se vor lăsa nici învinşi de virus şi nici de cei care incită la ură”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version