În prima zi de grevă generală în Educație, ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că a pregătit Ordonanța de urgență ce prevede acordarea a două bonusuri pe an, promise de premierul Nicolae Ciucă la întâlnirea de duminică cu liderii de sindicat, care însă le refuză, arătând că „nu suntem asistați social”.

„Acea Ordonanţă de urgenţă este gata deja şi probabil până diseară sau mâine dimineaţă, cel târziu, va fi pusă în transparenţă publică. Trebuie să respect avizarea internă, este o procedură legislativă, nu pot posta în transparenţă decizională până nu am avizarea internă din minister. Aşa cum s-a discutat Anexa opt va fi închisă, privitoare la Legea salarizării. Ce s-a discutat despre acele persoane din Educaţie care sunt personal auxiliar şi nedidactic sunt cuprinse în anexa opt şi vor primi acele majorări până la concurenţa sumei din închiderea pe final de 2022 a Legii salarizării. Această ordonanţă deja este gata şi va cuprinde şi suntem în discuţii cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi cu Ministerul de Finanţe, inclusiv pe acele bonusuri pentru cadrele didactice debutante”, a spus ministrul Muncii, într-o conferință de presă la sediul Guvernului.

Întrebat care este soluţia Guvernului, în condiţiile în care profesorii refuză să se întoarcă la clase, pentru că acele bonusuri promise din Anexa opt sunt de fapt „ajutoare sociale”, Budăi a răspuns: „Asta face parte din dialog şi o vom dialoga în continuare. Vom continua”.

El și-a declarat disponibilitatea de a negocia în continuare:

„Deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă. (…) Deschiderea la dialog, şi asta le-a spus şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, este permanentă şi aşa trebuie să fie”.

Negocieri eșuate: Ciucă, de-a dreapta cu Ciolacu, i-a momit pe profesori cu bonusuri, dar nu i-a ieșit. Grevă generală!

Iată și comunicatul protestatarilor:

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, au respins ieri, 21 mai 2023, așa-zisa ofertă a Guvernului României.
 
NU avem nevoie de ajutoare sociale!
Nu suntem asistați social!
AVEM nevoie de salarii decente!
NU am decis să facem grevă peste noapte!
NU facem jocuri politice!
 
ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanţilor. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE!
 
ACUM, mai mult ca oricând, este important să dăm dăvadă de unitate.
 
Le mulţumim pentru susţinere şi înţelegere părinţilor şi elevilor!
 
Atenție, însă, la manipulările și dezinformările de pe rețelele sociale și cele care apar în spaţiul public pe anumite site-uri! Facem apel atât la jurnalişti, cât şi la membrii de sindicat să verifice informațiile la nivelul organizațiilor sindicatele teritoriale sau la federaţiile reprezentative din învăţământ!
 
De aproape doi ani tragem semnale de alarmă, organizăm acțiuni de protest. Din anul 2021 și până în prezent, când s-a luat decizia declanșării grevei, am avut următoarele acțiuni de protest:
 
• 6 decembrie 2021 – am depus la Registratura Guvernului 163.000 de petiții ale angajaților din învățământ prin care aceștia au solicitat majorarea în regim de urgență a salariilor;
 
• 20 – 22 decembrie 2021 – am pichetat sediul Guvernului României;
 
• 13 ianuarie 2022 – am pichetat sediul Guvernului României;
 
• 19 ianuarie 2022 – am organizat o grevă de avertisment de două ore;
 
• 25 mai 2022 – am organizat un miting de protest în Piața Victoriei;
 
• 1 februarie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
 
• 21 februarie 2023 – am anunțat, prin intermediul unui comunicat de presă, că vom declanșa greva generală;
 
29 martie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
 
• 25 – 26 aprilie 2023 – am pichetat sediul Guvernului României;
 
• 10 mai 2023 – am organizat un marș de protest la care au participat peste 15.000 de angajați din învățământ;
 
• 17 mai 2023 – am organizat o grevă de avertisment de două ore.
 
Atenționăm Guvernul că, dacă în perioda imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală, să iasă masiv în stradă.
 
Președinte, Simion Hăncescu
Președinte, Marius Ovidiu istor
Președinte, Anton Hadăr
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version