Boală lungă, moarte sigură…

Guvernul PNL-PSD-UDMR, reunit joi în ședință, a amânat din nou măsurile fiscale de acoperire a găurii de 20 miliarde lei înregistrate după doar trei luni de execuție bugetară, gaură pe care o neagă atât ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, cât și însuși președintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă admite însă că „la finalul primului trimestru am constatat că există un deficit în colectare”, care însă „aparține preponderent marilor contribuabili” și face apel către aceștia să-ți achite contribuțiile.

Săptămâna trecută, Ciucă le-a dat termen până ieri miniștrilor, să vină cu propuneri de „eficientizare a cheltuielilor”. Acum, decizia va fi luată abia săptămâna viitoare, iar aceasta, mai întâi în coaliție.

Reducerea cheltuielilor bugetare, praf în ochii românilor: Ciucă abia „centralizează” propunerile miniștrilor; mulți nu vor să taie nimic

„Sunt elemente pe care le-am discutat cu domnul ministrul Câciu, cu șeful ANAF Heiuș, cu șeful de la marii contribuabili Mișa, cu șeful de la Vamă Mihei. Toți acești conducători de instituții trebuie să înțeleagă că este nevoie de o coordonare foarte bună între instituții, dar în același timp și de o coordonare și de un dialog cu cei care lucrează în mod nemijlocit. Este o problemă a noastră, a Guvernului, pe care o rezolvăm”, a declarat Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

Premierul a precizat că abia săptămâna viitoare Guvernul va prezenta măsuri fiscale „care să eficientizeze cheltuirea banilor publici”, însă i-a asigurat pe bugetari că „nu vor fi „măsuri de austeritate”, după ce președintele Iohannis a spus public că nu vor fi tăiate salarii – și, evident, nici sporurile uriașe pe care le încasează angajații de la stat.

Iohannis sare în apărarea armatei de bugetari, ignorând „țopăială fiscală”: „Atâta timp cât mai am un cuvânt de spus, nu vor exista tăieri de salarii”

Ciucă nu e sigur nici de săptămâna viitoare

„Am vrut, ca măsură de siguranță, să facem în așa fel încât, prin aceste măsuri fiscale pe care le vom aproba cel mai probabil săptămâna viitoare după ce vom avea o decizie în coaliție, să ne asigurăm că nu ieșim din ținta de deficit. Nu vorbim de măsuri de austeritate, pentru că am văzut în ultimii ani că orice economice, nu numai cea românească, nu se dezvoltă și nu funcționează în parametri normali, pe măsuri de austeritate. În schimb, pe măsuri de cumpătare cred că se poate discuta în așa fel încât gestionarea banilor publici să se facă într-un mod cât mai eficient. Aceste măsuri nu vor viza în niciun fel afectarea anvelopei salariale, nu vor afecta investițiile și de asemenea nu vor fi introduse taxe și impozite noi. Nu vizăm de niciun fel măsuri care să afecteze puterea de cumpărare a cetățenilor”, a declarat Ciucă.

Ciucă îl contrazice pe Boloș în privința tăierii salariilor bugetarilor. Ba, mai mult: „Angajări la stat, în funcție de nevoi”
Boloș face la loc comanda în privința lefurilor bugetarilor, după ce l-a contrazis Ciucă: „Nici vorbă! Dacă trebuie, mi-aș tăia din salariu”
Câciu promite că „luni sau marți”

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a insistat că nu există nicio „gaură” la buget și a arătat că măsurile vor fi prezentate luni sau marți:

„Dar, încă o dată, nu există niciun fel de gaură la buget. Nu este o gaură, este o acțiune preventivă pentru a putea crea spațiu fiscal de intervenție în sprijinul cetățenilor și al economiei prin eficientizarea cheltuielilor publice. Și, în contrapondere, pentru că ați amintit la început de instituțiile care trebuie să se ocupe de colectare, și un plan de acțiune pe care instituțiile respective și le-au asumat pentru a reveni în zona normală de colectare, așa cum este programul bugetar”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version