Guvernul Dăncilă a adoptat marţi, printr-o ordonanţă de urgenţă (OUG), procedura de selecţie a procurorului european din partea României – alta decât cea pentru funcția de procuror-şef al Parchetului European, în cadrul căreia este favorită Laura Codruța Kovesi – care și-a depus singură candidatura.
De altfel, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a refuzat să spună dacă o susține pe Kovesi în înalta funcție.
“Ordonanţa de urgenţă pe care Guvenul a adoptat-o astăzi nu se referă la procurorul-şef european. Pentru că în privinţa alegerii procurorului-şef european există o altă procedură, un alt regulament, şi procedura este în curs de derulare”, s-a limitat el să spună, la finalul şedinţei de Guvern.
Ministrul a arătat că România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european, după o procedură de selecție până pe data de 31 martie. “Termenul scurt justifică urgența”, a precizat el.
“Procedura de selecție se va desfășura la Ministerul Justiției, nu la CSM. Cine poate candida: orice procuror sau judecător, care va fi inclus în lista de 3. Cel care va ocupa demnitatea de procuror european se va suspenda din funcție și se va duce la Luxemburg, iar după încetarea mandatului de procuror european, va reveni pe post.
O a doua categorie este cea de procuror delegat, care își va desfășura activitatea în țară. Acesta nu se va suspenda din activitatea pe care o desfășoară în România, dar va soluționa cu prioritate cauze privind fraudarea fondurilor europene.
“În 5 zile de la publicare în MO vom declanșa procedurile de selecție pentru cei 3. Până la 31 martie vom înainte propunerile României”, a precizat Toader.