Președintele Klaus Iohannis le-a cerut, marți, șefilor celor două Camere ale Parlamentului să declare vacantă funcţia de director al Serviciului Român de Informații (SRI), după demisia intempestivă, cu o zi înainte, a lui Eduard Hellvig, fostul său șef de campanie electoralăla prezidențialele din 2014.

Hellvig a demisionat, după 8 ani, de la șefia SRI: „Mi-am atins obiectivele”. Dar să ne amintim despre trecutul lui politic

„Domnule preşedinte al Senatului (Nicolae Ciucă – n.r.), domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor (Alfred Simonis -n.r.), în temeiul prevederilor art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituţia României, republicată, şi ale art. 23 din Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, cu modificările şi completările ulterioare vă propun să luaţi act de retragerea din funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii a domnului Eduard Raul Hellvig şi să declaraţi vacantă această funcţie, urmând ca Parlamentul să adopte o hotărâre în acest sens”, arată şeful statului în scrisoarea transmisă.

Ordin pe unitate: Ocupați România!

Recent, fostul lider PSD Liviu Dragnea a declarat că Sorin Grindeanu va fi noul director general al SRI.

Grindeanu, despre Dragnea care îl dă viitorul șef al SRI în locul lui Hellvig: „E jenant, îmi e milă de el”

Noul director al SRI va fi desemnat tot de Iohannis, în urma unui troc cu liderul PSD, Marcel Ciolacu, pe care l-a „întronat” recent prim-ministru (al patrulea din acest partid, în cele doua mandate ale șefului statului, care hulea în campanie „PEE-SEE-DEE”).

Șeful campaniei electorale a lui Iohannis pentru prezidențialele din 2014

Hellvig, fost secretar general al PNL și șef al campaniei electorale pentru prezidențiale a lui Klaus Iohannis în 2014, a fost numit în funcția de șef al SRI, prin votul Parlamentului, la 1 martie 2015, la două luni după alegerea lui Iohannis președinte. lui Klaus Iohannis.

De circa un an, „pe surse” a fost livrată informația că relațiile dintre Hellvig și Iohannis „s-au răcit”.

Interesant este însă faptul că majoritatea televiziunilor de știri îl ridică în slăvi pe Hellvig ca șef al SRI, „uitând” să specifice lucruri importante din trecutul său politic.

Omul lui Voiculescu

Însă înainte de a fi liberal, Hellvig a devenit deputat pe listele PUR (partidul înființat de mogulul turnător la Securitate Dan „Felix” Voiculescu), la doar 30 de ani, în mandatul 2004-2008. Iar apoi, când PUR a devenit PC, Hellvig a urcat în rang, ca europarlamentar din partea PC.

Însă în 2008, când încă era europarlamentar al PC, Hellvig a „migrat” la PNL, devenind un apropiat al lui Crin Antonescu, care l-a și propus ministru în primul Guvern USL, din 2012.

Tot Hellvig a fost cel trimis de Dan Voiculescu la Sibiu să-l aducă la București pe Iohannis „premierul de la Grivco”.

De altfel, fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat „şocat” de decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l propune director la SRI pe Eduard Hellvig.

„Premierul de la Grivco” reuşeşte să nominalizeze pentru şefia SRI un om al lui Voiculescu. Şocant!!!”, a scris Băsescu pe Facebook, la data de 19 februarie 2015.

Eduard Hellvig a făcut parte din Guvernul Ponta, ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, în perioada mai – decembrie 2012.

Finanțator din bani publici al concertului Lady Gaga – contract prin încredințare directă

Ca ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, Hellvig s-a „remarcat” prin finanțarea cu o jumătate de milion de euro din bani publici aconcertului Lady Gaga. Evident, prin încredințare directă, motivând că nu mai era timp de licitație.

Luat la bani mărunți de jurnaliști, Hellvig a spus că „numai 93.000 de euro au fost pentru concertul susținut de Lady Gaga”, „restul de 256.000 de euro” fiind alocați altor „evenimente culturale”.

Acuzat de incompatibilitate

Hellvig a demisionat din funcția de ministru, la o lună după ce a fost găsit incompatibil de inspectorii ANI, care l-au acuzat că a deţinut simultan şi funcţia de director la o firmă şi, în plus, a fost angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

„În urma evaluărilor demarate la 10 octombrie 2012, s-a constatat că Eduard Raul Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, încălcând, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei”, arata ANI, într-un comunicat.

„Contrar celor afirmate de către EDUARD RAUL HELLVIG  în punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale a comunicat Agenției faptul că încetarea efectivă a contractului individual de muncă a fost operată la data de 31.10.2012., în urmă cu o săptămână.

Astfel, au fost identificate elemente în sensul încălcării legislației privind regimul juridic al incompatibilităților, deoarece, potrivit dispozițiilor art. 84), alin.1), lit. c) și art. 86, alin. 1) din Legea nr. 161/2003, “Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu: (…) funcţia de (…) director (…) la societăţile comerciale (…). Persoana care exercită una dintre funcţiile publice de autoritate prevăzute la art. 84 şi 85 din Legea 161/2003 este obligată, la data depunerii jurământului sau, după caz, la data numirii în funcţie, să declare că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege”.

Din verificările efectuate, a mai rezultat faptul că, în perioada 20.12.2011 – 14.09.2012, EDUARD RAUL HELLVIG a fost angajat pe funcția de cercetător în științe politice în cadrul S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., societate care nu se încadrează în categoria societăților care desfășoară activități de cercetare-dezvoltare, conform Ordonanței nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Inspecției Muncii privind contractul individual de muncă încheiat între EDUARD RAUL HELLVIG și  S.C. DIB MEDIA CONSULTANCY S.R.L., având în vedere faptul că nu au fost respectate prevederile legale în materie.

Au mai rezultat, conform extraselor bancare, tranzacții reprezentând încasări drepturi salariale de la S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L. (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 Lei, în condițiile în care acesta nu figurează, ca și angajat al societății, în baza de date centrală a Inspecției Muncii, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, în vederea stabilirii obligațiilor fiscale referitoare la veniturile realizate în perioada august – octombrie 2012, de la angajatorul  S.C. LIFE LINE – MEDICAL CENTER S.R.L.”, se mai arată în comunicatul ANI, din data de 9 noiembrie 2012.

„E manevră politică”

În apărarea sa, Hellvig a declarat, într-o conferinţă de presă, că a vorbit cu premierul Victor Ponta, imediat ce a aflat „pe surse” că ar urma ca ANI să dea un comunicat cu decizia de incompatibilitate care îl vizează, iar Ponta (care le-a confirmat jurnaliştilor) că i-a cerut să explice public situaţia şi să conteste decizia ANI.

Fără a proba cu documente – pe care ar fi putut să le depună la ANI, de altfel, Hellvig a acuzat că este vorba despre o „manevră politică”.

„Înţeleg care este atacul, e de la faptul că sunt secretar general al PNL şi că am fost alături de preşedintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e să nu ajungem în 2014, să nu câştigăm alegerile din 2012 şi să nu câştigăm prezidenţialele din 2014”, a spus el.

Hellvig a arătat că nu mai este director executiv la SC Sintezis Birotica SRL Oradea încă de la 1 ianuarie 2005, după ce a devenit parlamentar. Despre suma de bani primită lunar de la SC Life Line – Medical Center SRL, el susţine că reprezintă salariul soţiei, director medical la acea societate. El a afirmat că familia sa are un singur cont, pe numele ambilor soţi, pentru a plăti un singur comision anual de administrare de 100 de euro.

Cât despre banii primiţi de la SC Dib Media Consultancy, Eduard Hellvig susţine că, în momentul în care a devenit ministru în 7 mai, contractul de colaborare pe care l-a avut cu această societate a fost suspendat.

Salvat de ÎCCJ, la fel ca Iohannis

La 1 aprilie 2013, o instanţă a Curții de Apel București a decis că Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate. 

Însă la apel, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis definitiv, pe 10 decembrie 2014, că Hellvig nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, anulând raportul ANI. La fel a procedat ÎCCJ în cazul lui Iohannis, dar abia în ianuarie 2015, după ce acesta a fost ales președinte al României.

Candidatul la Președinție, scos din joben de PNL?

Acum, demisia intempestivă a lui Hellvig mulți îl văd candidatul la Președinție în 2024, scos din joben de PNL.

Din CV-ul lui, aflăm următoarele: a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare la Colegiul Naţional de Apărare (2006) şi la Centrul European de Studii de Securitate „George C. Marshall”, Garmisch – Partenkirchen (2006). Din 2009, este doctor în Ştiinţe Politice al SNSPA Bucureşti.

Înainte de 2004, Hellvig a fost coordonator de programe la Fundaţia Soros (în 1995), apoi broker la Bursa de Valori Bucureşti (1997-1998). Din 1998, a devenit, pe rând, consilier politic al fostului vicepreşedinte PNL Horia Rusu (1998-1999), consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu (1999-2000), consilier al candidatului la Preşedinţia României Mugur Isărescu (2000) şi director general al Institutului de Studii Sociale (2001-2004). În 2004 a devenit directorul executiv Sintezis România.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version