Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

POLITICĂ: Coaliția a amânat din nou anunțarea candidatului comun la fotoliul de primar al Capitalei / Acesta este medicul Cătălin Cârstoiu, potrivit unor surse politice / Tatăl lui Cârstoiu a fost prefect FSN de Argeș în 1990 și deputat PD în două mandate (1996-2004), apoi din nou prefect și subprefect /

Breaking News:
Curtea Constituțională a hotărât că Parlamentul decide data alegerilor parlamentare, însă Guvernul Orban a stabilit prin HG, pe 3 septembrie, că scrutinul va avea loc pe 6 decembrie

Iohannis: Nu comentez decizia CCR, dar nu e oportună amânarea alegerilor parlamentare

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri seară, la conferința săptămânală de presă, că nu comentează decizia de marți a Curții Constituționale a României (CCR) privind stabilirea de către Parlament, și nu de către Guvern, a alegerilor parlamentare.

Șeful statului a arătat însă că el consideră că nu este oportună amânarea lor din data de 6 decembrie, așa cum prevede Hotărârea de Guvernului Orban aprobată pe3 septembrie.

Reporterul RTV l-a întrebat: CCR a dat drept Parlamenrului să stabilească data Parlamentarelor. Se pune problema amânării. Vedeți oportună această amânare?

Iohannis a răsouns: Nu. E încercarea jalnică a unor politicieni care nu vor mai intra în Parlament să mai prindă niște luni de diunră. 6 decembrie e ultimul termen rezonabil din punct de vedere al Constituției. Niciun politician serios nu își imaginează că poate sta până la sfântu-așteaptă. Mandatul se termină, riscăm să intrăm într-o perioadă inadmisibilă. Mandatul se termină pe 20 decembrie. Parlamentul nu se dizolvă automat, dar nu mai pot discuta legi organice. Vă dați seama ce catastrofă pentru România, în plină iarnă, să nu poată da legi organice. Pentru a putea acționa în pandemie, cu legi bune care lămuresc situațiile concrete, e nevoie de un parlament cu puteri depline, 100% funcțional, nu ca acum cu majoritate toxică.

Reporterul Agerpres l-a întrebat: Cum vedeți decizia CCR pe tema stabilirii alegerilor și ce se va întâmpla dacă Parlamentul amână alegerile?

Iohannis: Eu nu comentez deciziile CCR. Până nu vedem motivarea e dificil de evaluat ce se întâmplă în continuare.

Hotărârea de Guvern adoptată de Cabinetul Orban în 3 septembrie și promulgată rapid de președintele Iohannis privind organizarea scrutinului în 6 decembrie este nulă!

Europa FM: Ați spus că nu sunteți de acord cu amânarea alegerilor parlamentare, dar ați vorbit de posibile restricții la nivel local. Cum e posibilă organizarea alegerilor, dacă anumite localități vor fi în carantină?

Iohannis: Alegerile din decembrie se pot organiza la fel ca cele locale. Nu sunt alegeri obișnuite, vor trebui respectate norme stricte, proceduri speciale. Iată, cu respectarea normelor, am reușit să organizăm alegeri locale. Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, nu iese din localitatate. Așa cum iese să-și cumpere pâine, așa poate ieși la vot.

RRA: Ce veți face când veți primi motivarea CCR, veți promulga legea sau o veți retrimite la Parlament?

Iohannis: Voi citi cu atenție și voi comunica public.

 

556 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv