Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a avut marți o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Viorica Dăncilă, la solicitarea acestuia, în care i-a cerut să modifice Codul Administrativ adoptat în 25 iunie, prin Ordonanță de urgență – act normativ care nu a fost publicat, încă, în Monitorul Oficial.

Mai precis, Kelemen Hunor îi cere premierului să revină la Codul Administrativ aprobat în Parlament – dar declarat neconstituțional de CCR și aflat în dezbatere pentru corectări.

„Pe site-ul Ministerului Dezvoltării era o variantă, atunci eu am sunat-o pe doamna premier şi i-am spus că nu este ok, că nu este corect şi i-am cerut o întâlnire. Pe varianta adoptată în Parlament a Codului Administrativ trebuia aprobată prin OUG, fiindcă pe varianta votată în Parlament a existat o dezbatere de 6 – 7 luni cu toţi factorii implicaţi şi o parte din Opoziţie a votat acea variantă. Curtea Constituţională a avut probleme de formă şi nu de fond şi faţă de Parlament, faţă de Legislativ şi faţă de administraţie. Aceasta ar fi varianta corectă şi dacă tot nu a apărut în MO Codul aprobat prin OUG, atunci rugămintea mea este să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern săptămâna aceasta şi eventual, dacă se poate, să se gândească la întoarcerea la acea variantă votată de Parlament. Asta am solicitat eu”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, Kelemn Hunor.

Acesta i-a explicat premierului de ce crede că este o variantă mai bună cea aprobată în Parlament: „Pe partea cu vorbire limbii materne în administraţie am dat un singur exemplu: încălcarea drepturilor obţinute, drepturile obţinute nu se anulează în funcţie de statistici, deci încalcă acest principiu. Nu e bine ca funcţionarii publici să aibă şin funcţii de conducere în partide politice, e grav, plus că nu e bine ca interesul public naţional să fie prioritar faţă de interesul public local. Asta înseamnă că orice Guvern va anula şi încăleca hotărârile autorităţilor locale”, a mai spus Kelemen.

Potrivit acestuia, premierul i-a spus că va analiza şi va decide.

Cât despre pactul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis, Kelemen Hunor a precizat că nu a mers să îl semneze odată cu liderii PNL, USR, PMP și Pro România deoarece nus e afla în țară la acea dată, iar ulterior șeful statului a fost prea ocupat.

„Eu aş fi vrut, dar ştiu că era foarte ocupat. Eu voi semna, nu am o problemă, e greu cu timpul, preşedintele a fost ocupat cu Summit, e la Bruxelles. Voi semna cu siguranţă, aşa cum am spus, nu s-a schimbat nimic”, a spus Kelemen.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version