Borsec

Dedeman

 

ComputerLand

Arctic

Dacia

ACTUALITATE: Air Schengen, din 31 martie / ACTUALITATE: România trece la ora de vară, de duminică / 

Breaking News:
Lucrul „bine făcut”: Condamnatul penal Marian Neacșu, care va fi, după „rotativă”, noul șef al ANRE în locul lui Dumitru Chiriță, și-a făcut ieșirea la rampă ca să arate cât de specialist e în energie...

Lucru pe jumătate făcut: Noua OUG cu prețurile la energie trebuie urmată de modificarea OUG 119 în Parlament

Guvernul Ciucă a adoptat, vineri dimineață, noua Ordonanță de urgență (OUG) pe energie, care stabilește însă doar „mecanismul” de reglementare parțială a pieței, așa cum a dorit PSD.

Este, așadar, un lucru doar pe jumătate făcut, deoarece noul act normativ trebuie urmat de modificări în Camera Deputaților la OUG 119, adoptată în 31 august și tărăgănată până acum la aprobare prin lege în Parlament.

Iar aceasta este programată la vot peste alte două săptămâni.

Noua OUG menţine preţul la energie electrică pentru consumatorii casnici la 0,68 lei pentru un consum de până la 100 de Kwh pe lună, de 0,80 lei pentru un consum între 100 şi 255 de kWh pe lună. „Acei consumatori care depăşesc pragul de 255 Kwh consum lunar urmează să plătească 1,3 lei pe Kwh, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

El a adăugat că va fi menţinut şi preţul de 1 leu/Kwh pentru IMM-uri.

Ce trebuie modificat prin lege în OUG 119

Premierul a precizat că preţul pentru marii consumatori „a fost fixat la 1,3 lei/kWh”, însă deocamdată nu se aplică, deoarece prevederea aceasta trebuie bătută în cuie în Parlament.

„Noutatea care apare prin introducerea acestui mecanism şi, desigur, modificările care se vor face în Parlament la Ordonanţa 119, vom asigura un preţ pentru marii consumatori de 1,3 lei. De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 Kwh vor beneficia de acelaşi preţ de 1,3 lei cu specificaţia că, diferit faţă de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 de Kwh vor plăti primii 255 Kwh la valoarea de 0,80 lei”, a spus Ciucă. 

Condamnatul penal Marian Neacșu, care va fi noul șef al ANRE în locul lui Chiriță, și-a făcut ieșirea la rampă ca să arate că e specialist în energie

Secretarul general al guvernului (SGG), Marian Neacșu (PSD), condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, și-a rezervat postul de șef al ANRE prin prelungirea, de către Guvernul Ciucă, a mandatelor celor din conducerea instituției în frunte cu Dumitru Chiriță, până la „rotativa” cu PSD în primăvara lui 2023, iar acum a ieșit la rampă, ca să arate cât de specialist în energie.

OFICIAL! Ciucă a ignorat criticile și l-a numit pe condamnatul penal Marian Neacșu secretar general al Guvernului

Alături de ministrul Energiei, Virgil Popescu, Neacșu a precizat, la briefingul de presă de la finalul ședinței Guvernului, că în coordonarea SGG, pe care îl conduce, se află cele două entităţi care vor gestiona aplicarea acestui mecanism, respectiv operatorul de transport şi de sistem Transelectrica şi operatorul pieţei de energie OPCOM.

„Mecanismul iniţiat astăzi (prin noua OUG – n.r.), care reglementează o parte din piaţa de energie în funcţie de energia care este disponibilă cu livrare în anul 2023, face posibil ca să putem susţine în continuare compensările de preţ, aşa cum ele sunt conţinute în Ordonanţa 119 şi au fost conţinute în ordonanţele anterioare. Acest mecanism va asigura, aşa cum am spus, compensarea preţurilor în continuare şi competitivitatea economiei româneşti”, a declarat el.

Neacșu: În maxim două săptămâni adoptăm legea de modificare a OUG 119

Neacşu a dat asigurări că legea prin care va fi modificată OUG 119 va fi adoptată „în maxim două săptămâni”.

Întrebat de ce nu s-a aprobat în noua OUG adoptată vineri, preţul de 1,3 de lei pentru toţi românii care consumă peste 255 de kWh pe lună, așa cum au anunțat atît premierul, cât și liderul PSD, Marcel Ciolacu, Neacșu a spus:

„Am evitat acest lucru din două considerente. Primul, pentru că am vrut ca în această ordonanţă să reglementăm strict mecanismul de funcţionare al pieţei pentru anul următor sau pentru perioada de aplicabilitate a ordonanţei şi n-am vrut să complicăm. Este primul aspect. Al doilea este că în legea de adoptare a ordonanţei vom cuprinde toate categoriile de preţuri”.

Marian Neacșu a adăugat că „probabil că săptămâna viitoare Coaliția se va întâlni”, înainte de votul în Parlament: „În cursul acestei săptămâni, decidenții politici au convenit că săptămâna viitoare va avea loc o discuție asupra prevederilor din OUG 119 care este în Parlament la Camera decizională, urmând ca, dacă acest grafic se va menține, ca în săptămâna cealaltă să fie adoptată legea de adoptare a ordonanței”.

Neacșu nu se teme de CCR, unde PNL-PSD-UDMR au majoritate

Întrebat dacă nu se teme că legea va pica la Curtea Constituțională, pentru că acest amendament se introduce numai la Camera Deputaților, și nu în forma deja votată de Senat, el a răspuns: „Noi estimăm că n-ar trebui să fie sesizată CCR de către opoziție, pentru că este un lucru care vine în beneficitatea întregii economii și a consumatorilor casnici. Eu cred că nu ar trebui să o facă (sesizarea CCR), sau dacă se întâmplăacest lucru, nu văd elementul de neconstituționalitate”.

Atenționat, totuși, că nu se va respecta principiul bicameralismului, Neacșu a replicat: „Se va respecta, pentru că în Senat au fost adoptate o serie de amendamente”.

Piață reglementată până în martie 2025, dar Virgil Popescu spune că pot fi schimbări

Chiar dacă premierul Ciucă anunța, în urmă cu 4 zile, că „semireglementarea” pieței de energie se va aplica pentru un singur an, noua OUG prevede un termen de până în anul 2025, adică exact după cele 4 tipuri de alegeri din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

PNL trage de timp cu măsurile pe energie. Ciucă: „Discutăm despre o piață semireglementată. Încă se caută soluții tehnice”

„Perioada de aplicare este până în martie 2025, dar vom vace evaluări periodice, așa cum am făcut și până acum, șivor putea fi schimbări. Nu se modifică însă principiul”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei s-a întors de la Sharm El-Sheich (cu „escală” la Washington), unde, asistat de președintele Klaus Iohannis, a semnat scrisorile de intenție cu Banca EXIM a Statelor Unite, pentru două împrumururi de peste 3 miliarde de USD ca să finalizeze reactoarele 3 și 4 ale Centralei nucleare de la Cernavodă

Iohannis l-a luat pe Virgil Popescu la Sharm El-Sheikh să împrumute peste 3 miliarde USD pentru Unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă

Premierul Ciucă a lăudat prestația lui Virgil Popescu, care a semnat pentru împrumut exact a doua zi după ce majoritatea parlamentară PNL-PSD-UDMR a adoptat legea de închidere a minelor cu 10 ani mai devreme decât este prevăzut în PNRR.

Ciucă aplaudă împrumutul de peste 3 mld. USD perfectat de Virgil Popescu pentru „energie curată”

Virgil Popescu era deja plecat „să ia lumină” de la Washington,marți, când s-a votat legea în Camera Deputaților – for decizional.

Coaliția PNL-PSD-UDMR a votat: Minele se închid din 2023, cu 10 ani înainte de termenul din PNRR; legea lui Virgil Popescu merge la Iohannis
0 Shares
Se citește acum ...
-- publicitate --
video - emisiuni tv