Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu, a declarat, luni, la ședința solemnă de la Parlament, organizată 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, că ”am fost uniți cu toții de dorința de a rupe legătura cu trecutul”, trecut în care el a fost diplomat și a ocupat funcții-cheie, însă după aceea a dus-o și mai bine: administratorul grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, apoi ministru și, în prezent, al doilea om în stat.

”Aducem un omagiu tuturor celor care au luptat pentru libertate și au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea României.

Cu toții am fost uniți de dorința de a rupe legătura cu trecutul și de a vedea sfârșitul comunismului.

Am dorit să construim o societate democratică, cu o economie de piață liberă.

Tranziția către democrație a fost accelerată cu dorința României de a se reconecta cu Europa. De aceea, în ultimele 3 decenii toate eforturile noastre au fost orientate pentru aderarea la UE, aderarea la NATO și exercitarea cu deplin succe a Președinției Consiliului UE.

Trebuie să privim cu mai multă responsabilitate rolul pe care îl avem în definirea artitecturii instituționale și cu mai multă înțelepciune lupta politică”.

Diplomat de carieră, încă din anul 1966

Teodor Meleșcanu a fost angajat, în anul 1966,  ca diplomat în Ministerul Afacerilor Externe și a promovat succesiv, atașat diplomatic la Direcția Juridică a Tratatelor (1966-1970) și secretar III la Departamentul Organizații Internaționale, Secțiunea Tratate de dezarmare (1970-1978), până la rangul de ambasador.

Între anii 1978-1985, Teodor Meleșcanu a fost detașat ca secretar II la Misiunea Permanentă a României de pe lângă ONU și alte organizații internaționale de la Geneva.

A revenit în România în anul 1985 în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, îndeplinind funcțiile de secretar I la Departamentul Securitate Internațională și Dezarmare (1985-1990), subsecretar de stat, șef al Departamentului America Latină, Asia și Africa (23 august 1990 – mai 1991) și secretar de stat (mai 1991 – 19 noiembrie 1992).

În anul 1990 a fost promovat la rangul de consilier diplomatic, apoi în 1992 la cel de ambasador.

Teodor Meleșcanu a fost și administratorul grupului Rompetrol, condus de Dinu Patriciu, afacerea fiind unul dintre cele mai mari ”tunuri” date economiei naționale din perioada postdecembristă.

În prezent, Meleșcanu, în vârstă de 78 de ani, cumulează trei venituri din bani publici: pensia uriașă, indemnizația de președinte al Senatului României și salariul de profesor la SNSPA – tot o instituție de stat.

Potrivit ultimei Declarații de avere, el a câștigat în anul 2018 o pensie de 107.000, o indemnizație de 151.700 lei ca senator și 53.750 lei ca profesor la SNSPA:

Download (PDF, Unknown)

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version