PNL, USR și PMP au reușit să strângă numai 166 de voturi, cu mai puțin de 67 pentru a obține necesarul de 233. S-au înregistrat 4 voturi “împotrivă”, parlamentarii puterii, ai UDMR și unii din grupul Minorităților refuzând să voteze. Numărătoarea a fost transmisă live de deputatul USR Cristian Seidler.

Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și sprijinită de USR și PMP împotriva Guvernului Dăncilă a căzut miercuri, după ce numai 166 de parlamentari au votat “pentru”, necesarul fiind de 233 de voturi.

sursă foto Hotnews

În timp ce în fața Palatului Parlamentului protestau peste 4.500 de oameni, cerând demisia premierului Viorica Dăncilă și a dublului condamnat penal Liviu Dragnea, PSD a luat măsuri ieșite din comun în sediul Parlamentului.

Astfel, jurnaliștii s-au trezit că li s-au instituit peste noapte restricții la intrare: trebuie să poarte ecuson la vedere, nu mai au voie să urce cu lifturile parlamentarilor și nici să meargă de la Camera Deputaților la Senat.

Balconul sălii de plen a fost confiscat de membrele Organizației de femei a PSD, nimeni altcineva din afară neputând să participe la ședința moțiunii de cenzură.

Liberalii au adus mai multe cutii cu semnături în favoarea Pilonului II de pensii, pe care au scris „Luptăm până la capăt” și le-au pus în locul urnei de votare.

Parlamentarii USR au împărțit trandafiri albi doamnelor din PSD și ALDE, plus scrisori cu motive pentru care să voteze moțiunea.

Senatorul Dan Radu Mihai a citit moțiunea, arătând că  “nu a fost niciodată un secret că dna Dăncilă îndeplinește formal funcția de premier – adevăratul prim-ministru este Liviu Dragnea”, iar “2018 este al doilea an în care banii pentru investiții sunt sacrificați: cum să facă investiții, când banii nu ajung pentru plata pensiilor și salariilor?”. 

În timpul citirii moțiunii de cenzură, liderii coaliției la putere, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) s-au dus în biroul primului, de la Camera Deputaților, el refuzând să demisioneze din funcția de președinte al acestui for, după ce a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare – în primă instanță.

Download (PDF, Unknown)

sursă foto B1tv

Premierul Viorica Dăncilă a profitat de ocazie ca să se laude la microfon cu creșterea economică, minimalizând inflația – care “este doar o statistică a INS”.

Parlamentarii opoziției au scandat „Demisia! Demisia!”, dar cei de la putere au aplaudat.

“Da, a avut loc o majorare a prețurilor la sfârșitul anului trecut, dar România a avut una dintre cele mai mici rate ale inflației în anul 2017”, a spus ea, evitând să amintească faptul că în aprilie anul acesta, inflația a depășit 5,4%. 

Precizăm că inflația este un dezechilibru major prezent în economia oricărei țări, reprezentat de o “creștere generalizată a prețurilor” și de “scăderea simultană a puterii de cumpărare a monedei naționale”. Așadar, cu cât este mai mare indicele inflației, cu atât este mai mică puterea de cumparare – cu toată creșterea de salarii clamata de PSD.

Despre investiții, Dăncilă a pus “când nu sunt investiții spuneți că nu sunt investiții, iar când sunt investiții spuneți că sunt cheltuieli. Investiții mai mari înseamnă cheltuieli mai mari”.

Viorica Dăncilă s-a referit în primul rând la pensionari, cărora le-a spus că le va crește puctul de pensie începând cu 1 iulie – după ce indexarea anuală a fost amânată la 1 ianuarie – și i-a asigurat că nu va desființa Pilonul II de pensii.

Despre infrastructura de transport, ea a declarat: “Aș putea să cert și eu pe cei din Guvernul Cioloș și pe cei care susțin Guvernul Boc. Dar (…) vă pot spune ce am făcut noi pentru a debloca aceste lucruri: am modificat Legea achizițiilor, astfel încât contestațiile să nu mai poată fi folosite abuziv. Am înlăturat o mare parte din barierele administrative care trenau de zeci de ani de zile”.

Despre Autostrada Comarnic – Brașov, pentru care a fost anulat acordul cu Banca Mondială (BM): “Ați omis să spuneți că în varianta cu BM termenul de realizare era 2030. Asta vreți să le spunem românilor, că vom termina autostrada în 2030, când noua lege a parteneriatului public-privat (PPP) ne permite să începem deja lucrările în următorii ani?”.

Despre fondurile europene, Dăncilă a spus că “Ministerul Transporturilor a absorbit până acum 850 milioane euro, iar CE tocmai a aprobat finanțarea pentru Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureș”.

Nu în ultimul rând, premierul Viorica Dăncilă s-a referit la modificarea Legilor Justiției și a Codurilor penale:

“Asistăm la cea mai gravă campanie de dezinformare de după Revoluție. Se vorbește despre așa-zisa amputare a instrumentelor de anchetă. Contează doar punerea unor etichete. Se inventează că victima agresiunii  sexuale, chipurile va fi audiată în prezența agresorului. Se omite prevederea referitoare la martorul vulnerabil. 

Tot pe tema Justiției, am mai văzut un comentariu care m-a făcut să verific dacă moțiunea e semnată și de USR. În moțiune ne ceartă că nu facem condiții mai bune în închisori. Guvernul a majorat fondurile, dar nu poate face minuni peste noapte.  o moțiune care dorește crearea unei false realități”. 

Ea a adăugat că este și președinte executiv al PSD, iar din această calitate “susțin 100% efortul colegilor parlamentari de a reforma sistemul judiciar”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version