Înlăturarea lui Petre Tobă din funcţia de ministru al Internelor a dat naştere la multe speculaţii, deşi acesta şi-a dat demisia pentru că a intrat pe mâna procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe motiv că nu ar fi vrut să declasifice informaţii despre dosarele lui Gabriel Oprea.

Nastase arma EADS

Dacă toată lumea vorbeşte despre interesul apariţiei, la Interne, a unui ministru care să fie manevrabil în ceea ce priveşte organizarea alegerilor parlamentare, Năstase vorbeşte şi despre un interes de controlare a serviciilor de informaţii.

“Pare să se repete scenariul din 2009, de la alegerile prezidențiale, atunci când a fost “demisionat”, de la interne, Dan Nica. Băsescu avea nevoie de un om sigur la minister și l-a desemnat interimar pe Blaga – ceea ce, se spune, a contat. Tobă, înainte de alegerile din decembrie, era ținut în lanț cu doctoratul dar tot nu părea sigur. În final, s-a găsit soluția potrivită. Cred că este vorba şi de controlul serviciilor de informații. România are, în principiu, două servicii “naționale” (SRI și SIE) și două servicii “departamentale”. Serviciile “naționale” sunt, de fapt, sub controlul Președintelui (propunere de numire, CSAT, etc.) – chiar dacă formal există comisii de control la Parlament. Serviciile “departamentale” (DIPI și serviciul de informații de la MAPN) erau până de curând sub controlul premierului, care le numea șefii (la nivel de secretar de stat), la propunerea celor doi miniștri. Interesant este faptul că peste 85 la sută din informații din zona serviciilor privesc activitatea guvernului, nu domeniile de competență ale Președintelui! (De aceea, de exemplu, în Germania, coordonatorul serviciilor de informații este secretar de stat în guvern). Lucrurile s-au schimbat în ultimul timp, în sensul în care şeful serviciului de la Armată este numit şi el tot de Preşedinte iar la Interne, serviciul este “demonizat” acum de concurenţă. În felul acesta, se va asigura, în domeniul serviciilor, un control “unitar” iar Preşedintele va putea să vorbească despre “serviciile mele””, este mesajul transmis de fostul premier prin intermediul blogului personal.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version