Noul ministru al Finanțelor, Adrian Câciu (PSD) l-a criticat vineri pe primarul Capitalei, Nicușor Dan, pentru faptul că a cheltuit banii dați de Guvern și mai are pentru subvenția la căldură.

Câciu a trecut chiar la amenințări. „Nu vrem să ajungem în acțiuni de control”, a spus el, de la tribuna Guvernului.

Povestea, pe scurt, este că Nicușor Dan a cerut Guvernului aproape 1 miliard de lei (968 de milioane de lei) ajutor la subvenția acordată de primărie bucureștenilor pentru căldură și apă caldă. Dar Câciu spune că Primăria Capitalei a primit bani, pe care nu s-a gospodărit așa cum trebuia.

Nicușor Dan cere scumpirea gigacaloriei de la 164 lei la 280 lei pentru bucureșteni

Întrebat cât ar putea acorda Ministerul de Finanțe Primăriei Capitalei pentru subvenția la căldură, ministrul Finanțelor a spus că trebuie văzut ce s-a făcut cu banii alocați deja și cheltuiți de edil.

„Stați un moment. Este vorba de cât estimează dânsul. Dânsul a mai estimat că după ce este ales facem duș cu apă caldă, da? Eu și toți cei care suntem implicați în această discuție trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu banii dați până acuma. Trebuie să vedem care sunt soluțiile lui. Nu e vorba de a achita o sumă suplimentară, este vorba de a nu da niște bani din nou și să nu primim acea căldură, pentru ca asta s-a întâmplat în București. Nu vreau să fac politica Primăriei Capitalei (..) Această Primărie a Capitalei este cea mai bogată din România, când a avut nevoie de la bugetul de stat a primit pe ceea ce și-a prognozat ca și cheltuieli. Acum nu înțeleg de ce nu avem… nu că nu avem căldură, ci de ce nu avem apă caldă de 1 an de zile”, a spus ministrul Câciu, la finalul ședinței de vineri a Guvernului.

„Primăria Capitalei are bani. Un primar gospodar putea să mute prin hotărârea CGMB, să rezolve problemele pe baza rectificăilor interne. Noi avem cum să alocăm acești bani, dar va trebui să avem o discuție foarte corectă și aplicată cu dl primar general pentru că este vorba despre oameni. Sunt bucureștean și trăiesc aceeași dramă ca și dvs și nu avem nicio vină pentru faptul că cineva nu e gospodar, că n-are bani sau că cineva nu-l finanțează”, a precizat ministrul Finanțelor. 

Ministrul l-a ironizat pe Nicușor Dan că se află în minivacanța de aproape o săptămână acordată bugetarilor pentru Ziua Națională:

„După această minivacanța – pentru că unii probabil nu sunt la muncă, vorbesc despre primari, mai ales despre Nicușor Dan -, vom avea o discuție cu miniștrii de resort și cu dl primar general, care trebuie să înțeleagă un lucru: banii de la bugetul de stat vin, dar banii aceia trebuie folosiți nu pentru a sta în conturi prost distribuiți”.

Adrian Câciu a arătat că vrea să tranșeze o dată pentru totdeauna discuția pe pretențiile primarului:

„Aș vrea ca săptămâna viitoare, poate de pe 10 decembrie încolo, să închidem aceasta situație. Și să știți că există instrumente, poate dansul ne privește și trebuie să înțeleagă că trebuie să avem o discuție în interesul cetățenilor. Nu vrem să ajungem în acțiuni de control, în acțiuni în care trebuie ca stat să luăm măsuri pentru protejarea propriilor cetățeni față de un primar ales de cetățeni”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version