Camera Deputaților – for decizional – a adoptat miercuri seară, cu 267 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” (ALDE şi Pro România) şi 5 abţineri, Legea privind instituirea stării de alertă, care va intra în vigoare luni, 18 mai, respectând Constituția, și nu pe 15 mai, când anunțaseră președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban. 

Concret, plenul Camerei a respins amendamentul introdus de deputatul PNL, Florin Roman, care prevedea că legea va intră în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, și nu după 3 zile de la publicare, așa cum prevede Constituția. 

Amendamentul voit neconstituțional a fost susținut de toți deputații PNL, dar a fost respins în plen.

În acest fel, Guvernul Orban a reușit să cadă în ridicol, pentru că a depus cu întârziere proiectul de lege abia luni, 11 mai, deși atât premierul Ludovic Orban, cât și președintele Klaus Iohannis au anunțat în urmă cu trei săptămâni că din 15 mai va fi introdusă starea de alertă, după ridicarea stării de urgență, care expiră la finalul zilei de 14 mai.

Potrivit Constituției, legea trebuie să aștepte două zile după adoptare, timp în care poate fi atacată la CCR, și abia apoi merge la promulgare de președintele țării.

Astfel, Klaus Iohannis nu o poate promulga decât în data de 15 mai, ziua în care ar fi trebuit să intre în vigoare măsurile privind starea de alertă, cu restricțiile deja anunțate.

Însă cum tot Constituția prevede că orice lege intră în vigoare doar la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, și Legea privind instituirea stării de alertă va intra cel mai devreme luni, 15 mai, chiar dacă Iohannis o trimite la publicare imediat după promulgare. 

Singura soluție pentru a ieși din această situație ridicolă este adoptarea unei ordonanțe de urgență voit neconstituționale, de către Guvernul Orban, care să intre în vigoare pe 15 mai la ora 00.00. Amintim însă că Monitorul Oficial se află în subordinea Camerei Deputaților, condusă de Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, care poate refuza sau întârzia publicarea actului normativ. 

Centrele comerciale mai mici de 15.000 mp vor fi deschise

Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat introducerea unui amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri pătraţi.

„Pe durata stării de alertă se pot suspenda activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor în centrele comerciale în care îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu acordul CNSSU. Măsura nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, se arată în legea adoptată.

Măsurile restrictive de drepturi prevăzute în actul normativ, precum şi, după caz, cele de renunţare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalităţii de tratament juridic pentru situaţii identice sau comparabile, mai prevede un amendament adoptat de deputaţi.

Starea de alertă trebuie încuviinţată de Parlament

De asemenea, se mai precizează că, în cazul în care starea de alertă se instituie în cel puţin jumătate de ţară, este nevoie de încuviinţarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma Guvernului această prevedere nu exista, iar în forma adoptată de Senat, încuviinţarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii ţări.

„Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne şi nu poate depăşi 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alertă se instituie pe întreg teritoriul ţării sau doar pe teritoriul unor unităţi administrativ-teritoriale, după caz. Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului. Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată”, se menţionează în textul adoptat.

Totodată, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă.

Deputaţii jurişti au reintrodus unele articole referitoare la restricţii propuse în proiectul Guvernului, care fuseseră eliminate marţi de Senat, iar altele au rămas în forma Camerei superioare.

Senat: Parlamentul va încuviința starea de alertă, la fel ca la starea de urgență

„Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile menţionate, cu excepţia teraselor unde se respectă măsurile de protecţie sanitară” – sunt alte prevederi adoptate de deputaţi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version