Cei doi lideri penali ai PNL de la filiala Iași, Costel Alexe şi Mihai Chirica, sunt păstrați în partid de Ludovic Orban, în ciuda problemelor grave pe care le au în justiție.

Primarul Mihai Chirica este deja trimis în judecată pentru fapte de corupție și a fost pus sub acuzare de DIICOT, în al doilea dosar, zilele trecute.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași, este cercetat sub control judiciar de procurorii DNA, timp de 60 de zile, pentru luare de mită și instigare la delapidare.

Cei doi s-au autosuspendat de formă din funcțiile deținute în conducerea PNL. Numai că Statutul PNL nu le permite autosuspendarea decât în cazul calității de membru de partid sau dacă ocupă o funcție publică incompatibilă cu funcții de conducere în partid. 

VIDEO. Costel Alexe (PNL) a fost plasat sub control judiciar, dar nu renunță la șefia CJ Iași

Așadar, ambii rămân membri PNL, iar liderul partidului, Ludovic Orban, dar și ceilalți din conducere nu îi dau afară din partid, deoarece Chirica și-ar pierde calitatea de primar, iar Alexe pe cea de președinte al CJ, și ar trebui organizate alegeri – pe care liberalii riscă să le piardă și, odată cu ele, controlul asupra județului și mai ales a municipiului Iași.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a evitat cât a putut să vorbească despre situația juridică a celor doi, însă până la urmă a fost încolțit de jurnaliști și a trebuit să dea o explicație, după ce președintele Klaus Iohannis i-a cerut o poziție publică.

Iohannis cere PNL să „reacționeze public” în cazul penalilor Costel Alexe și Mihai Chirica

Astfel, Orban a spus, miercuri seară, că „vom lua act în prima şedinţă în Biroul Politic Național (BPN) de suspendarea din toate funcţiile din partid, până la finalizarea procesului”.

El a invocat prezumția de nevinovăție: „PNL a fost întotdeauna un partid care a ţinut la criteriul integrităţii, a susţinut justiţia, sigur, respectând şi principiul nevinovăţiei, pentru că doar o instanţă poate să hotărască dacă cineva este vinovat. Trebuie să fac precizarea despre domnul Costel Alexe că abia astăzi s-a anunţat începerea efectivă a urmăririi penale şi statutul de inculpat. Până acum domnul Alexe a avut statutul de suspect, din cauza asta nu s-a luat nicio decizie legată de el”.

„Domnul Chirica se suspendă din funcţia de conducere, din funcţia pe care o avea de preşedinte al organizaţiei municipale. Vom face alegeri în toate organizaţiile, odată cu demararea procedurilor de congres”, a mai spus Ludovic Orban.

După dosarul DIICOT, Chirica s-a autosuspendat și el de formă din conducerea PNL, ca Alexe

Orban a evitat să spună că l-a preluat de la PSD pe Mihai Chirica direct pe funcția de prim-vicepreședinte PNL.

Trimis în judecată de DNA, Chirica este suspect și în dosarul DIICOT. Fostul arhitect-șef și patronul BZI, reținuți
author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version