Premierul Ludovic Orban se ferește să mai amintească despre șomajul tehnic pe care l-a anunțat în urmă cu 10 zile „pentru o parte dintre bugetari”.

În debutul ședinței de miercuri a Guvernului, atât Orban, cât și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, care declarase joia trecută că a finalizat deja proiectul Ordonanței de urgență (OUG) privind șomajul tehnic pentru bugetari, nu au mai scos un cuvânt despre acest subiect, ca și când nu ar exista.

Orban a trebuit să fie întrebat. Iar răspunsul său a fost expeditiv, joi seară, într-un interviu la Digi24: “Când vom lua o decizie o vom prezenta public. Deocamdată suntem într-o analiză a nivelului de încărcare a fiecărui sector din zona publică”.

Declarația, lui Orban, la finalul interviului:

Fofilarea premierului vine la o lună după ce ordonanțele militare emise de ministrul de Interne, Marcel Vela, au obligat, practic, firmele din mediul privat să trimită acasă angajații.

562.000 de angajați din privat, lăsați de Paști fără banii din șomajul tehnic

Peste 1,2 milioane de contracte individuale de muncă erau inactive, la sfârșitul săptămânii trecute:

Peste 1,2 milioane de contracte de muncă inactive, după nicio lună de stare de urgență
Peste 560.000 dintre aceștia au rămas fără un ban în buzunar înainte de Paști, deoarece Guvernul a amânat cât a putut de mult rectificarea bugetară. OUG 50/2020 adoptată miercuri a fost publicată abia vineri în monitorul Oficial!
 
 
Ministrul Violeta Alexandru a declarat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri: „Solicitări la nivelul zilei de astăzi pe tot cuprinsul ţării la toate agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă sunt puţin peste 550.000, practic 562.000”.
 
Întrebată de premierul Orban în cât timp vor putea fi făcute plăţile, Violeta Alexandru a spus că primele plăţi au fost făcute din rezervele instituţiilor și se așteaptă rectificarea bugetară, documentele fiind „la zi”: “Ce ne lipseşte în acest moment este rectificarea bugetară pentru a opera toate plăţile celor care ne-au adresat solicitări şi care au trecut prin verificare”. 
Gargara șomajului tehnic pentru angajații de la stat care vin la serviciu să stea
Miercurea trecută, premierul Orban anunțase, la B1TV, că va emite o ordonanță de urgență privind șomajul tehnic pentru „o parte dintre bugetari” – dar nu la valoarea de maxim 75% din salariul mediu pe economie, așa cum iau angajații din mediul privat, ci la 75% din salariul de încadrare.
 
În plus, bugetarii ar fi urmat să lucreze, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic. Ministrul Violeta alexandru a precizat că ar fi vorba doar despre 10 zile pe lună – câte 5 din cele două săptămâni. – de șomaj tehnic. În rest, salariile și sporurile angajaților de la stat vor fi neatinse de epidemie.
 
Astfel, inclusiv salariații care în această perioadă nu mai lucrează cu publicul vor primi salariile întregi, fără să facă nimic. Vin la serviciu doar ca să stea.
 
Pe de altă parte, patronatele s-au dovedit extrem de slabe în această perioadă. Au obținut ca ajutor de la Guvernul Orban următoarele:
 
– ,șomajul tehnic pentru salariați – dar tot tot din banii acestora, contribuția lor lunară la Fondul de șomaj;
 
– amânarea plății chiriilor și a facturilor la utilități, care vor trebui plătit mai târziu, deși firmele nu au putut să își desfășoare activitatea (în acest caz proprietarii spațiilor comerciale sunt la fel de „solidari” ca bugetarii, în această perioadă);
 
– credite cu dobânzi zero, garantate de stat. 
A doua zi, joi, ministrul Violeta Alexandru, îl asigurase public pe Orban, în debutul ședinței de Guvern, că a finalizat proiectul de OUG, precizând că îl va discuta cu ceilalți miniștri, iar luni, 13 aprilie, îi va preda premierului varianta finală.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat însă că „nu poate fi vorba de așa ceva”, iar rezultatul s-a văzut în rectificarea bugetului, adoptată miercuri seară de Guvern.

VIDEO. Rectificarea bugetară: Cîțu nu se atinge de salariile bugetarilor și le dă în plus baronilor locali 1 miliard de lei

Astfel, șomajul tehnic pentru „o parte” dintre angajații de la stat s-a dovedit o mare păcăleală.

De altfel, unii miniștri și-au pus la adăpost subalternii plătiți regește. Este cazul lui Cătălin Predoiu, de la Justiție, care a decis trimiterea angajaților săi să lucreze la domiciliu, în regim de telemuncă, pentru a nu pierde un leu la salariu.

„Solidaritatea” angajaților Ministerului Justiției cu „prostimea” forțată să intre în somaj tehnic: Telemunca
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version